Jó hír: a Covid-19 elleni védekezés miatt enyhe lehet az influenzaszezon

Hírek2020. szept. 14.Haiman Éva

A déli félteke 2020-ban kihagyta az influenzaszezont – ezzel a címmel közölt cikket a The Economist. A WHO adatai egyértelműen megerősítik, hogy az idei szezonban alig betegedtek meg, örvendetes mellékhatásaként a koronavírus-járvány elleni erőfeszítéseknek.

A Covid-19 pandémia miatt a világ számos országában vezettek be korlátozásokat, amelyekkel – úgy tűnik – drasztikusan sikerült lelassítani egy másik járvány, az influenza terjedését. Nagy valószínűséggel a különféle higiéniai és fizikai távolságtartó intézkedések miatt a déli féltekén az idei télen sokkal kevesebben betegedtek meg influnzában, mint a korábbi esztendőkben, a pozitívnak bizonyult tesztek aránya rekord alacsony szintre zuhant,miközben az influenzatesztek száma mindössze 20 százalékkal csökkent, Ausztráliában, Argentínában, Dél-Afrikában, Paraguayban, Új-Zélandon és Chilében. 

A The Economist összehasonlításként a 2015-19 közötti időszakot hozza fel, amikor évente átlagosan 86 ezer ausztrált betegített meg igazoltan valamelyik influenza-vírus, és körülbelül 130-an haltak meg ebben. Ezen a télen azonban a kormány csak 627 influenzás fertőzést regisztrált és mindössze egyetlen halálesetet.

Az Egészségügyi Világszervezet 1952 óta követi nyomon az influenza terjedését a tagországokban. A WHO augusztus első két hetében csaknem 200 ezer influenzatesztet dolgozott fel, de mindössze 46 volt pozitív. Egy tipikus évben az utóbbi szám közelebb lenne a 3500-hoz.

Globálisan a vártnál alacsonyabb influenza aktivitásáról számoltak be a WHO tagállami az év ezen időszakában.  A déli félteke egyes országaiban folyamatosan, vagy akár fokozottan vizsgálták az influenzát, nagyon kevés influenza észlelésről számoltak be. A déli félteke mérsékelt égövében az influenzaszezon még nem kezdődött el. Az északi félteke mérsékelt égövében az influenza aktivitása az évszakok közötti szint alatt maradt. A karibi és közép-amerikai országokban szórványos eseteket jelentettek. A trópusi Dél-Amerikában, a trópusi Afrikában, Dél-Ázsiában és Délkelet-Ázsiában szórványosan előfordult influenza vírus, vagy nem észlelték a jelentéstevő országokban.

Mindezek alapján az északi féltekén a korábbinál enyhébb influenza-szezonra van kilátás, mivel kevesebbet importálnak külföldről, és a társadalmi távolságtartást is egyre szigorúbban veszik. Ez rendkívül jó hir, hiszen a szezonális influenza becslések szerint évente legalább 300 ezer, de akár 650 ezer emberéletet is követel.