A gyerekbalesetek többsége otthon történik - Vajon ön tudja, mikor mit kell tennie?

Életmód2021. okt. 17.H. É.

Négyévente átlagosan egyszer minden gyerek szenved olyan balesetet, ami miatt orvoshoz kell vinni, és bár a végzetes sérülések száma csökkent, még mindig kétszer annyi gyerek hal meg emiatt, mint daganatban. Az esések, fulladások 60-80 százaléka otthon következik be, ezért óriási jelentőségű, hogy a szülők tudják, mi a pontos teendő. A gyermek-elsősegélynyújtás lépései speciális tanfolyamokon is elsajátíthatók, begyakorolhatók.

Egyetlen olyan betegség sem veszélyes a gyerekekre, mint a balesetek: az összes betegségben összesen hal meg körülbelül annyi gyerek, mint balesetekben. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának közlése szerint négyévente átlagosan egyszer minden gyermek orvosi ellátásra szorul valamilyen baleset miatt. A halálos kimenetelű sérülések száma ugyan a felére csökkent, de még mindig kétszer annyian halnak meg külső trauma miatt, mint daganatos megbetegedésekben.

Egy éves kor alatt a leesés veszélyezteti leginkább a kicsiket, majd 1 és 3 éves kor között a fejsérülések a leggyakoribbak. Ugyanez igaz az óvodás, iskolás korosztályra is, de itt már jellemzőek a különféle sporteszközzel – biciklivel, rollerrel, gördeszkával, görkorsolyával stb. – elszenvedett balesetek. Az utóbbi években megsokszorozódtak a trambulinbalesetek, amelyek nehezen gyógyítható, súlyos koponyasérüléssel is végződhetnek, vagy azok a végtagsérülések, amiket a küllők okoznak a csomagtartóra ültetett gyerekeknek. Ezek következménye nem csak nyílt törés, de következményként növekedési probléma is lehet.

A balesetek 60-80 százaléka otthon történik, vagy legalábbis olyan helyen, ahol a szülő, nagyszülő is jelen van. Mivel a vészhelyzetek kezelésében a legértékesebb az első 10-15 perc, nagyon fontos, hogy ők felkészültek legyenek az ilyen helyzetekre.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány évek óta tart laikusoknak ingyenes gyermek-elsősegélynyújtó tanfolyamokat, és már több mint 38 ezer szülőt, nagyszülőt képeztek ki. Mint Gesztes Éva, a szervezet szakmai igazgatója a növekedés.hu-nak elmondta: sajnos sokszor tapasztalják, hogy

vészhelyzetben a szülők sokszor ösztönösen helytelenül cselekszenek, akár még rontanak is a helyzeten, mert nem tudják, mit kell tenniük.Ha félrenyel egy csecsemő, a lábánál fogva lógatják, rázzák, ahelyett, hogy az alkarra fektetnék, megragadnák az állkapocscsontját, és egy picit ejtőztetve ütögetnék a lapockája között a hátát. A pontos technikát persze meg kell és meg is lehet a tanfolyamokon tanulni, ahogyan azt is, hogy erre sincs szükség akkor, ha a gyerek tud köhögni.

Azt is sokan rosszul tudják, hogy ha magasból leesik a gyerek, nem szabad elmozdíani, magukhoz ölelni, mert azzal akár örökre kerekesszékbe juttathatják. Sokszor előfordul, hogy a törött végtagokat megpróbálják valamihez odakötözni, akinek vérzik az orra, hátradöntik a fejét, aki megégett, azt zsírra, fogkrémmel kenik be.Gesztes Éva azt mondja, évekkel ezelőtt még elsősorban kismamák és kisgyerekes anyukák vettek részt a tanfolyamaikon, aztán egyre inkább apukák is, most pedig már szinte kivétel nélkül párok érkeznek. Meg egyre nagyobb számban nagyszülők is, hiszen nagyon sokszor a rájuk vannak bízva az unokák.  

A tanfolyamok összesen 4-4,5 órásak, elméleti és gyakorlati részből állnak, így mindent ki is lehet próbálni, illetve be is lehet gyakorolni. Sokféle demonstrációs eszközt használnak ugyanis, idegentest-nyelő és újraélesztő babákat mindenféle méretben, még olyan okos rendszerűeket is, amelyek hangot vagy fényvisszajelzést adnak, amikor helyesen csinálják mondjuk a levegőbefújást.

A szakember szerint, ha valaki egyedül van a gyerekkel otthon, amikor baj történik, és bizonytalan abban, mi a helyes eljárás, a legjobb, ha hívja a 112-t, mert a mentők instruálni fogják, mit kell tenni. Aki viszont szeretne biztos lenni a dolgában, még jelentkezhet a novemberi győri tanfolyamra az alapítvány honlapján https://www.mgya.org/oktatas , ahol minden új helyszínt és időpontot is feltüntetnek. Budapesten például rendszeresen tartanak kurzusokat a Bethesda Gyermekkórházban.

Több online baba-gyerek elsősegély tanfolyam is elérhető emellett az interneten. Emellett a közelmúltban LázBarát néven egy mobil alkalmazás is felkerült a telefonra letölthető appok közé, ami kifejezetten a lázcsillapítással kapcsolatos információkkal, teendőkkel segíti a szülőket, nagyszülőket.