A hatósági vizsgálat ellenére is foglalható Covid-vakcina egy magáncégnél

Egészség2021. jan. 2.Haiman Éva

Még zajlik a fogyasztóvédelmi hatósági eljárás a Nemzetközi Oltóközpont nevű magáncég ellen, amely már akkor vett fel előjegyzést a koronavírus elleni vakcinára, amikor olyan még nem is létezett – tudta meg a növekedés.hu. A vállalkozás weboldalán jelenleg is 5 ezer forintért árulják „az előfoglalás jogát”.

Több szempontból is érdekes gyakorlatot folytat a Nemzetközi Oltóközpont, amelyről már szeptemberben megírtuk: ötezer forint ellenében lefoglalhatóvá teszi a koronavírus elleni védőoltást. A magáncég már akkor azt ígérte, hogy az összeg nem számít bele a vakcina árába, de azt ígérik, visszafizetik, ha máshol korábban hozzájut a delikvens az oltóanyaghoz.

Novemberben jött a hír, hogy a megtévesztő nevű vállalkozás ellen fogyasztóvédelmi vizsgálatot kezdeményezett az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A hatóság azt ellenőrzi, a vállalkozás a szakmai gondossággal ellentétes, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít-e meg, illetve, hogy a kínált szolgáltatás mögött an-e ténylegesen teljesíthető tartalom.

A növekedés.hu érdeklődésére a szaktárcánál közölték: a vállalkozással szemben Budapest Főváros Kormányhivatala indított fogyasztóvédelmi hatósági eljárást, és ez jelenleg is folyamatban van. A fogyasztóvédelmi határozat kiadása legkorábban 2021 elejére várható.

A cégnél a hatósági vizsgálat ellenére továbbra is előjegyezhető a koronavírus elleni vakcina, ebben az sem zavarta meg őket, hogy Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: államon kívüli szervezett oltási programokról szóló hírek nem felelnek meg a valóságnak. Gulyás Gergely ezt a vakcinainfo.gov.hu weboldal elindulása kapcsán közölte, amelyen keresztül bárki regisztrálhat az állam által egyébként ingyenesen biztosított oltásra. (Mostanáig már több mint 307 ezren éltek is ezzel a lehetőséggel.)

Nemzetközi Oltóközpont ugyan saját weboldalán már külön kiemelni, hogy ez nem az állam által üzemeltett előjegyzési oldal, és át is irányítja az érdeklődőt oda, ezzel együtt továbbra is felkínálja 5 ezer forint ellenében „az előfoglalás jogát”. Hozzáteszik: a vakcina náluk „valószínűleg” fizetős lesz, de amiben többet tudnak nyújtani „az a minőség, a sebesség és nálunk várhatóan több oltóanyag közül lehet majd választani” - írják. 

Az előjegyzés melletti érvként hozzák fel azt is, hogy amennyiben több fajta vakcinához jutnak hozzá, a páciens választhat, melyiket kívánja beadatni, és ha egyiket sem, visszatérítik az előfoglalás díját. Ugyanez történik, ha nem jutnak vakcinához a jövő év végéig, vagy egyéb okból nem tudjuk beoltani a delikvenst. Szintén visszatérítik a pénzét annak, aki időközben ingyenes oltást kap/vesz igénybe.

A Nemzetközi Oltóközpontnál természetesen nem ingyenes az oltás, az 5 ezer forint csak az előfoglalási díj, nem tartalmazza a vakcina és az oltás költségeit, de nagylelkűek, mert – mint írják - az előfoglalási joggal rendelkező pácienseknek nem számolunk fel első ellátási díjat, ennek a díja 2990 forint lenne. Egy ember továbbra is akár másik kilencet is előjegyeztethet.