A HGYE támogatja a 12 év feletti korosztály COVID-19 elleni védőoltását

Egészség2021. jún. 16.Növekedés.hu

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) támogatja a 12 év feletti korosztály COVID-19 elleni védőoltását, érveiket 5 pontban sorolták fel.

A gyermekek körében gyakran enyhe formában zajló fertőzés ellenére érintettségük nem elhanyagolható a közvetlen vírushatás és a járvány járulékos következményei miatt, ezért a HGYE támogatja a 12-18 éves korosztály COVID-19 elleni védőoltását - olvasható az egyesület közleményében.
A kamaszok szociális kapcsolataik révén nagy szerepet játszanak a vírus tünetmentes átadásában, amely a víruscirkuláció fenntartásával kedvez újabb mutációk kialakulásának. 
Nyájimmunitást a fiatalok védőoltása nélkül nem érhetünk el, ráadásul a fertőzés  kimenetele még gyermekeknél sem megjósolható, ezért hatékony és biztonságos védőoltás jelenlétében súlyos szakmai hiba a gyermekek természetes immunitására építeni.
Ezért a HGYE javasolja a 12-18 év közötti korosztály oltását, különös tekintettel:
  • a COVID-fertőzés szempontjából rizikócsoportokba tartozókra,
  • akik külföldi utazáson, nemzetközi tömegrendezvényeken vesznek részt,
  • hozzátartozójuk külföldön dolgozik,
  • rizikócsoportba tartozó hozzátartozóval élnek együtt,
  • nem estek át COVID-19 fertőzésen.   
A fokozott fertőzőképességű delta variáns már számos európai országban jelen van és a legnagyobb fenyegetést az oltatlanok számára jelenti. 
A mRNS oltás hatékonysága kiváló a fiatal korosztályban, a variánsok ellen is véd és a járvány őszi fellángolásának rizikója lényegesen meghaladja az oltás esetlegesen előforduló kockázatait.