A sziget, amely maga a földi paradicsom, és nincs is messze

Életmód2024. márc. 17.F. P.

Közeleg a húsvét és tavaszi szünet: kiváló alkalom Capri szigetének felkeresésére, amely ilyenkor virágba borul. Különlegessége, hogy szinte egész évben virágzik, allergiát mégsem okoz, hisz a tengeri levegővel keveredve balzsamos a nappal és az éjszaka.

Aki nem járt ott, nehezen érti, miért emlegetik olyan sokat Capri szigetét: még az olasz nyelvleckéknek is kedvenc témája. Egy apró szigetől van szó egy olyan országban, melyet nagyrészt tenger vesz kerül szebbnél szebb partokkal, és rengeteg sziget is van.

Valamit azonban tud Capri, amivel a többi helyszín fölé emelkedik, és ezt az ember csak akkor érzékeli, ha már ott van.

Az eljutás egyszerű: Budapestről Nápolyba kevesebb mint két óra a repülőút, de lehet másfelől is menni, lényeg, hogy Nápoly városába vagy a Sorrentói félszigetre érkezünk, miután ezekről a helyekről lehet áthajózni Caprira.

Nápolyból nagyjából óránként mennek hajók: vannak köztük gyorsabbak, melyek 40 perc alatt odaérnek, és lassabbak, melyek több mint egy órát mennek, azonban ha tiszta az idő, ami tavasztől őszig a térségben szinte garantált, pazar kilátás nyílik a Vezúvra, hamar eltelik az út.

A másik hely Sorrento kikötője, ahol hajóra szállhatunk: innen rövidebb az út, így a menetidő is valamivel kisebb.

Az igazán nagy élmény, ha Caprin is szállunk meg legalább egy éjszakára, ha viszont csak egy napra megyünk át, akkor is érdemes az utolsó hajók egyikével, naplementekor visszajönni, mert a sziget tapasztalataink szerint a késő délutáni, kora esti órákban a legcsodálatosabb.

Nápolyba este 9-kor is megy hajó, Sorrento irányába rendszerint hamarabb indul az utolsó járat.

A hajók Capri szigetén a fő kikötőbe érkeznek, melynek neve marina grande.

A kikötő mindig élettel teli, a parton tömeg hömpölyög. Innen legcélszerűbb a budavári siklóhoz hasonlatos eszközzel felmenni Capri városába, ahol a sikló végállomásából kilépve csodálatos panoráma nyílik a sziget nagy részére.

Innen a hangulatos kisváros éttermekkel és divatüzletekkel teli részére jutunk, azonban ha elindulunk dél felé, kiérünk arra a kertes részre, ahol minden és mindig virágzik, és itt kezdjük érezni, hogy a földi paradicsomba jutottunk.

Ha kissé továbbmegyünk, páratlan kilátás nyílik dél felé a tengerre, és egy kacskaringós sétányon le is ereszkedhetünk a tengerig: lélegzetelállító látványban lesz részünk, akár a tengerből a magasba emelkedő sziklákat, akár a kék és a zöld közti összes árnyalatot felvonultató terngerpartot nézzük.

Az út vége a marina piccola, avagy kis kikötő, ahol fürödni is lehet, és a meredek hegyoldalon luxusvillák sorakoznak.

A sziget tetszőlegesen bebarangolható: hossza 5 km, szélessége Capri városánál 1 km, a sziget másik végén 2 km.

A szigetet kettévágja egy hegylánc: a túlsó oldalon egy fennsík található, itt van a másik városka: Anacapri, ahonnan libegő visz fel a legmagasabb hegycsúcsra.

A szigeten belül buszok is közlekednek, tengerparti részei között pedig kisebb hajók: ezekkel körül is lehet járni a szigetet.

A képek a szerző saját felvételei