Rezsicsökkentő innovációk – segítenek lefaragni a számlákat

Elemzések2024. márc. 17.D.J.

Olyan érdekes fejlesztéseket gyűjtöttünk össze, amelyek elősegítik az energiadíjak csökkentését.

Szél- és naperőmű egyszerre

Egy francia start-up az Unéole rukkolt elő egy olyan kisméretű, könnyen telepíthető rendszerrel, amelyet lapos tetejű házaknál lehet alkalmazni.

Két technológiát egyesítettek: a napelemek alá csendes szélturbinákat raknak.

A megoldásuk – amellyel a Világgazdasági Fórum hivatalos oldala is foglalkozott – az ígéretek szerint 40 százalékkal több energiát termel, mint egy tisztán napelemes rendszer, ráadásul éjjel-nappal tud működni. A gyakorlatban a fejlesztés ÍGY néz ki.

A szélerőműveket egy amerikai társaság az Aeromine is igyekszik újragondolni. A generátoraik különlegessége, hogy nincs külső mozgó alkatrészük.

A szerkezeteik három méter magasak, ezért amikor a társasházak tetejére rakják őket, elég könnyű kiszúrni őket, ahogy EZEN a képen is látható.

Egy épület, ami saját magát lehűti

Egy afrikai építészmérnöknek Mick Pearce-nek állítólag a termeszvárak adták az ötletet, mivel a bogarak olyan túrásokat hoznak létre, amelyeknél a kivájt járatok segítik a szellőzést.

Pearce sajátos épületeket tervezett, amelyeknél kiálló kőelemek egyrészt a kis ablakokat védik a naptól, másrészt növelik az épület külső felületét is, hogy javítsák az éjszakai hőveszteséget, és minimalizálják a nappali hőnyereséget.

A cél, hogy a nagy forróságban ritkábban kelljen használni a légkondicionálókat.

Napelemes cserepek

Korábban mi is írtunk arról, hogy a magyarországi Terrán vállalat napelemes tetőcserepekkel rukkolt elő. A napcellákkal ellátott GENERON termékeik megjelenése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel. A szolárpaneleik van, hogy felhős időben is 90 százalékos kihasználtsággal működnek.

Egy tavalyi bejelentés alapján egy 828 millió forintos beruházás keretében belevágtak az innovációjuk továbbfejlesztésébe. Az egyik cél, hogy a termék hatásfokát tovább növeljék.

Nem ők az egyetlenek, akik egy megszokott épületrészt új funkcióval láttak el. A kaliforniai székhelyű Ubiquitous Technology például olyan ablakokat fejlesztett ki, amelyek egyben napelemként is működnek.

Rezsimentes házak

Világszerte több olyan projekt is indult, amelynél a cél olyan épületek gyártása, ahol nincsenek energia-számlák. Volt itthon is ilyen kezdeményezés.

A briteknél a 2000-ben alakult energia-vállalat az Octopus vállalta, hogy 2025-ig 10 ezer rezsimentes otthont fog átadni és a kezdeményezést nem csak a szigetországban, hanem egész Európában elterjesztik.

A lakásaik többek közt napelemekkel, otthoni akkumulátorokkal és hőszivattyúkkal vannak ellátva.

Ezek mellett bevetik az Octopus saját fejlesztésű platformját, a Krakent is, amely csatlakozik a tiszta energiát hasznosító eszközökhöz és optimalizálja az energiafelhasználásukat.

Űrtechnológiával a jobb szigetelésért

Nemrég derült ki, hogy Paulinyi & Partners tervezőiroda szerződést kötött az Európai Űrügynökséggel (ESA). A magyar szakemberek a műholdakból származó földmegfigyelési adatokat felhasználva vizsgálják a városi mikroklíma jelenségét és megoldásokat dolgoznak ki a hőszigethatás csökkentésére.

Az egyéves projekt célja, hogy a magyar kutatók kidolgozzák a megvalósítás részleteit és elősegítsék a technológia üzleti felhasználását.

Intelligens város energiát szállító drónokkal

Japánban a Fuji-hegy lábánál a tervek szerint 175 hektáros területen fog megépülni egy egészen futurisztikus városnegyed, a Woven City.

A házak szinte kizárólag fából fognak készülni, hogy csökkentsék a projekt szénlábnyomát. Az építőanyag egy sajátos eljárással készül: emiatt a tűzveszélytől nem kell tartani.

Az ígéretek szerint a lakásokat nagyrészt fenntartható módon előállított „zöld hidrogén” látja majd el energiával. Ahol épp kezdenek kifogyni a hidrogén-cellák ott drónok hozzák majd az utánpótlást.

Az otthonokban szenzoros mesterséges intelligencia ügyel majd a lakók egészségére és kényelmére. A főbb útvonalakon önvezető járművek fognak közlekedni.