Keményen bírálta Párizst, Berlint és Varsót az olasz védelmi miniszter az ukrajnai háború kapcsán

Hírek2024. márc. 16.MTI

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban nem hozhat döntéseket szűk körű találkozókon két vagy három ország a 27 tagú Európai Unión belül - jelentette ki Guido Crosetto olasz védelmi miniszter szombaton arra az új koalícióra utalva, amelyet Berlin, Párizs és Varsó jelentett be az előző nap.

Crosetto hibás jelzésnek és módszertani tévedésnek nevezte a pénteki berlini hármas találkozót, mert szerinte az gyengíti a demokratikus országok alkotta frontot.

Micsoda hiba ez az előre rohanás! Ha nem vagyunk egységesek, Putyint segítjük győzelemre

- hangoztatta az olasz jobbközép kormány védelmi minisztere a La Repubblica című napilapnak nyilatkozva.

Olaf Scholz német kancellár az Emmanuel Macron francia elnökkel és Donald Tusk lengyel kormányfővel folytatott megbeszélése után bejelentette: új koalíciót hoznak létre Ukrajna szövetségesei annak érdekében, hogy nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel tudják ellátni Kijevet az Oroszországgal szembeni háborújában.

El kell kerülni a hangzatos bejelentéseket, a megosztottságot, a kettesben vagy hármasban tartandó találkozókat, miközben Európában huszonheten vagyunk

- mondta Crosetto az Európai Unióra utalva. A védelmi miniszter az általa hangzatosnak tartott közlések példájaként említette a francia és a lengyel részről elmondottakat, miszerint a NATO katonái már Ukrajnában vannak.

Olaszországban "mindenki aggódik, és sokan félnek" az ukrajnai háborús helyzet esetleges rosszabbodása miatt - mondta.

Valljuk be, hogy a hatvanmilliós Olaszországban igen kevesen állnak készen háborúba menni!

- hangsúlyozta.

Olasz csapatok soha nem fognak Ukrajnában harcolni

- tette hozzá.

Úgy vélte, Vlagyimir Putyin orosz elnök számára a háborúban elesettek száma és az idő nem számít. Ezenkívül Putyin nagyon jól tudja, hogy a háborúkat a gazdaságban is vívják, valamint álhírekkel, amelyekkel hatást tudnak gyakorolni "a közvélemény hangulatára, fásultságára, egoizmusára, félelmeire". 

Antonio Tajani külügyminiszter a Corriere della Sera napilapnak nyilatkozva azt mondta: Róma az első pillanattól az Európa kapujában álló Ukrajna oldalán áll, "de nem állunk háborúban Oroszországgal". 

A mi célunk a béke elérése, nem pedig a háború kiszélesítése

- szögezte le az olasz diplomácia vezetője.

Tajani korábban azt mondta,

hiba lenne belépni Ukrajnába. Nekünk segítenünk kell Ukrajnát védekezni. De ha mi belépünk háborúzni Oroszországgal, ez a harmadik világháború kockáztatását jelentené.