Megéri OTP és Richter részvényeket venni az orosz-ukrán konfliktus árnyékában?

Elemzések2022. feb. 25.Harsányi Péter

Mekkora az OTP Bank és a Richter Gedeon orosz és ukrán kitettsége, illetve melyek esetükben a legfontosabb pozitív és negatív kockázatok? Vonzóak lehetnek-e a mostani szinteken az OTP és Richter részvények a hosszú távú befektetők számára? Erről kérdeztük a KBC Equitas elemző csapatát.

A tegnapi mélypont után jelenleg emelkedésben van az OTP részvény ára, már átlépte a 14 ezer forintos árat. A Richter részvény azonban inkább tovább csökken 7200 forint körül mozog az árfolyam. Mi várható?

Az európai bankszektor számára jelenleg a legnagyobb kockázat az orosz-ukrán konfliktus alakulása – mutatott rá Grébel Szabolcs, KBC Equitas elemzője.

Az OTP részvények jellemzően együtt mozognak az európai bankszektorral. Azok a bankok kerültek erőteljesebb eladói nyomás alá, melyek relatíve nagyobb kitettséggel rendelkeznek Ukrajnában és Oroszországban. Az OTP Banknál például a Raiffeisen Bank lényegesen nagyobb orosz és ukrán kitettséggel rendelkezik, de a francia és olasz bankszektor is érintett a szituációban.

Az OTP-nél csoportszinten az orosz és ukrán leánybank eredményhozzájárulása hozzávetőlegesen 10-15 százalék között mozog. Az eszközállomány 4-4 százaléka, összesen 8 százaléka származik Oroszországból és Ukrajnából.

Az OTP esetében az egy részvényre jutó könyv szerinti érték tízezer forint körül alakult a harmadik negyedév végén – fejtette ki Grébel Szabolcs.

A bank profitabilitása azonban meglehetősen magas. A saját tőke arányos megtérülés 18-20 százalékos. Ez indokolja a magasabb, akár kétszeres könyv szerinti értéket is részvényenként, ami a húszezer forint körüli szinteket jelent.

A mostani 14 000 forint körüli szintekről tehát a hosszú távú befektetők számára már vonzó lehet a papír. Rövidtávon azonban magasabb kilengéseket is el kell viselniük a befektetőknek. Az esetleges újabb mélypontok viszont kedvező beszállási lehetőséget biztosíthatnak értékeltségi alapon.

Az emelkedő kamatkörnyezet, a táguló kamatmarzs, illetve a magyarországi és régiós felvásárlások egyaránt segítik az OTP Csoport eredménytermelő képességének növekedését. Jelenleg a KBC Equitas célárfolyama 20.400 forint.

Richter Gedeon

Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzőjének elmondása alapján a Richter fair értéke 8400 forint. Ez azonban egy meglehetősen konzervatív célárfolyam, amit a következő hetekben felülvizsgálnak.

A Richter teljes árbevétele az elmúlt egy évben megközelítőleg 620 milliárd forint volt. Az árbevétel 2 százaléka Ukrajnából, 13 százaléka Oroszországból származik.

A gyógyszergyártó vállalatnak tehát van számottevő kitettsége a geopolitikai kockázatokkal teli keleti térségben.

A Richter Gedeon tájékoztatása alapján a vállalat ugyanakkor nem számít olyan jellegű szankciókra, melyek ezt az ágazatot érdemben érintenék.

Cinkotai szerint 8000 forint alatt nem drága a Richter értékeltségi alapon. Jelenleg tehát vonzó szinteken mozognak a részvények. Az orosz-ukrán feszültségek miatt pedig várhatóan nem csökken érdemben az árbevétel.

A Richter papírokat az elmúlt napokban túladták. Így a mostani 7000 forintos szintek már mélyen a fair érték alatt vannak.

Negatív kockázatként az orosz-ukrán katonai konfliktus súlyosbodását lehet megemlíteni, ami egy általános negatív részvénypiaci eladói hullámot válthatna ki az európai tőzsdéken.

Ezzel szemben a gyengébb forintárfolyam kedvezően hat a Richter exportbevételeire. Szintén segítenék a részvények emelkedését a vraylar gyógyszerrel kapcsol újabb pozitív hírek. Az idegrendszeri problémák, depresszió és skizofrénia kezelésére alkalmas gyógyszert az amerikai piacon vezeti be a társaság.

Emellett az egy részvényre jutó eredmény esetében is lendületes növekedést vár Cinkotai Norbert, amit segítenek a kedvező profitmarzsok.