Az agy egészséges működéséhez jó alvásra van szükség

Egészség2021. jún. 20.Növekedés.hu

Évekkel előre jelzi a gondolkodási, észlelési, érzékelési, valamint az emlékezőképesség, vagyis a kognitív funkciók romlását, ha valaki rendszeresen nehezen alszik el – derült ki egy átfogó amerikai vizsgálatból.

A MedPage Today portálon ismertetett utánkövetéses kutatás szerint az elalvási probléma akár már 14 évvel korábban megjósolja a kognitív károsodást. A vizsgálatba azokat válogatták be, akik 2002-ben álmatlanság tünetekről számoltak be, beleértve azt is, hogy gyakran nehezen alszanak el, éjszakai rendszeresen felébrednek, és korán kidobja őket az ágy. 

Ezeknek az embereknek depressziós, illetve olyan érrendszeri tüneteik is voltak, amilyen a magas vérnyomás, a cukor- vagy a szívbetegség.

2016-ban azután megvizsgálták ezeket az embereket, és kiértékelték a kognitív képességeiket, azon belül is az epizodikus memóriát, a végrehajtó funkciót, a beszédet, a vizualitást és az információfeldolgozási sebességet.

A következtetések egyértelműek, és további bizonyítékokat szolgáltatnak az alvás fontosságáról az agy egészsége szempontjából – hangsúlyozta Afsara Zaheed, a Michigani Egyetem munkatársa.