Az alvás fogyaszt - tudományosan bebizonyították

Életmód2022. feb. 12.H. É.

Ha nem alszunk eleget, utána többet eszünk, viszont, ha kialusszuk magunkat, nem csak pihentebbek leszünk, de kevesebb kalóriát is veszünk magunkhoz - derül ki egy most publikált vizsgálatból.

Szigorúan ellenőrzött laboratóriumi körülmények között már bebizonyították a kutatók, hogy amelyik éjszaka nagyon keveset alszunk, rögtön utána többet eszünk. Az alváslaborban mért eredmények ebben nagyon következetesek.

Ha egy ilyen kísérletben résztvevőt arra kényszerítünk, hogy ne aludhasson többet, mint négy-öt óra, akkor másnap többet eszik, több kalóriát vesz magához.A most publikált vizsgálatba olyan túlsúlyos embereket vontak be, akik az ideális, 7-9 órával szemben éjszakánként 6,5 óránál kevesebbet aludtak. A csoport egyik felének személyre szabott alvási tanácsokat adtak, míg a másik fele nem kapott semmilyen útmutatást.

Az ajánlások egyszerűek voltak és könnyen megvalósíthatók: mérsékeljék a fényt, alakítsanak ki lefekvési rutint, korlátozzák az ágyben a mobil- és a tévéhasználatot, csökkentsék a koffeinfogyasztást, különösen a lefekvés előtti órákban, és rendszeresen mozogjanak. Emellett az egyéni egészségtervben kitűztek lefekvési és ébredési célidőpontot.

Az ajánlások beváltak. Egy kéthetes tanulási időszakot követően az alvástanácsadásban résztvevő csoport tagjai bő hetven perccel többet aludtak éjszakánként, és ez így is maradt a vizsgálat hátralévő két hetében.

Ennél is izgalmasabb azonban, hogy

az alvásidejüket növelő résztvevők teljes kalóriabevitele jelentősen csökkent a vizsgálati időszak alatt, körülbelül 150 kalóriával. A teljes energiafelhasználásban, illetve a leadott kalóriákban nem volt különbség. Az így kialakult negatív energiaegyenleg hatására ők átlagosan fél kilót fogytak két hét alatt. Ez talán kevésnek tűnik, ugyanakkor ez az a mérték, ami tartósan, akár éveken keresztül fenntartható. Ami azt jelenti, hogy a keveset alvó emberek, ha bő egy órával növelik a napi alvásmennyiségüket, évente több kiló súlyfeleslegtől szabadulhatnak meg. Emellett napközben lényegesen több energiájuk van, éberebbek és jobb a hangulatuk - hívta fel a figyelmet cikkében az Adat életet ment blog.