Új magyar találmányok, amelyek megváltoztathatják a mindennapjainkat

Elemzések2022. feb. 12.D.J.

A dinamóval, a gyufával és a Rubik kockával nem fújt ki a magyar találmányok sora. A mai napig készülnek ígéretes fejlesztések itthon. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Vakokat segítő okosbot

Akár kereskedelmi egységekben is lehet használnia az Óbudai Egyetem rendszerét, melyhez két fontos elem szükséges: a járófelület alatt passzív jeladóknak kell lennie, illetve kell egy okosbot, amely a látáskorlátozottak kezében rezgéssel jelzi, hogy jó irányba mennek-e.

Az Ariadné nevű találmány a tavaly átadott Etele Plázába is be van telepítve.

Tengerből ivóvíz

Most már évek óta a Föld lakosságának 40 százaléka küzd az ivóvízhez jutással: 1960 óta az egy főre eső elérhető víz mennyisége kevesebb mint a felére csökkent. 

A vízhiány csökkentése ezért égető kérdéssé vált. A Hidrofilt Kft. fejlesztése, amely tengervízből állít elő ivóvízet, részben attól is egyedi, hogy a gyártó figyelembe veszi a helyi klimatikus viszonyokat is a berendezések finomhangolásánál.

A rendszerük napelemekkel is működtethető.

Ahhoz, hogy a sótalanítójuk üzemeljen alig van szükség emberi beavatkozásra. A gyártás teljes egészében megújuló erőforrásokkal történik. Tunéziában már használják is a magyar rendszert.

Lefaragják a fűtésszámlákat

Azokat a földgáz és olajkutakat, amelyeket már kivontak a termelésből, még lehet hasznosítani. Egy magyar fejlesztésének a WeHEAT-nek hála ugyanis a mélykutak szerkezetét fel lehet használni geotermikus energiatermelésre. Egyetlen kúttal akár egy 600 lakásos társasház vagy egy 15 ezer négyzetméteres üvegházrendszer fűtéséről is lehet gondoskodni.

A fűtésszámlát pedig a mostani költségek 1 százalékára is le lehet szorítani.

Az első ilyen átalakított kutat - ahogy arról korábban irtunk is - tavaly februárban Kiskunhalason helyezték üzembe.

Okos zebra

Napjainkban nem csak a telefonok számítanak „smart”-nak. Ma már kiokosított órák, hűtők és tükrök is léteznek. Így talán nem is annyira meglepő, hogy már a gyalogos átkelő is lehet „okos”.

Az ötlettel egy debreceni cég állt elő. A SafeCross rendszere még azelőtt aktivizálódik, hogy a gyalogos elérné az útpadkát. A zebra fényjelzéssel hívja fel rá az autósok figyelmét, hogy valaki át szeretne menni. A világítást sötétben akár 1 kilométeres távolságból is ki lehet szúrni.

Itthon 2016 óta közel 200 helyen üzemelték be a SafeCross rendszerét.

A cég honlapja azt írja: ahol a fejlesztésüket használják, ott egyetlen baleset se történt.

Szennyvízből kinyert tisztítószer

Abból a biomasszából, amely a víztisztító telepek működésének a mellékterméke, akár ecetsavat is ki lehet nyerni. Erre a felfedezésre a budapesti reNEW Technologies kutatói jutottak, akik a Cycle brand alatt el is kezdtek az említett eljárás segítségével tisztítószereket készíteni.

Önfertőtlenítő burkolat

Itthon már olyan padló- és falburkolat is készül, amely a kórokozókat vegyszer nélkül öli meg.

A találmány védelmi vonala kettős: egyrészt a baktériumokkal a rajta lévő ezüst ion végez, másrészt van egy fényre aktiváló védőréteg is, amely a mikroorganizmusokat, így a vírusokat is alkotóeleimeire bontja.

Ezaz innováció Közép-Európa vezető speciális padlógyártója a győri Graboplast Zrt. szabadalma és a találmányt egyebek mellett mobil kórházakban is használják.