Az amerikai hadsereg hamarosan bejelent egy szupervakcinát

Életmód2021. dec. 23.Növekedés.hu

A Walter Reed katonai kutatóintézet (WRAIR) tudósai néhány héten belül várhatóan bejelentik: olyan vakcinát hoztak létre, amely a SARS és a Covid valamennyi variánsa, így az omikron ellen is hatásos - olvasható az Euronews cikkében.

A vakcinán már csaknem két éve dolgoznak, amióta a hadsereg 2020 elején megkapta a koronavírus első DNS-szekvenálását - írja az Euronews a Defense One és a Newsweek nyomán.

A hadsereg kezdettől fogva olyan vakcinát próbált előállítani, amely a különböző változatok ellen is hatásos.

A többi termékkel ellentétben a Walter Reed-é egy ferritin tüskefehérjés nanorészecskés vakcina. Ez egy focilabda alakú fehérje, amelynek 24 oldala van, így a különböző oldalain több variáns tüskéihez is képes kapcsolódni.

Dr. Kayvon Modjarrad, a Walter Reed intézet fertőző betegségek osztályának igazgatója szerint a vakcina pozitív eredményeket hozott a kísérleti szakaszban.

E hónapban zárult le az embereken végzett kísérletek 1. fázisa, amely az omikron és más változatok ellen tesztelte a vakcinát, ismét pozitív eredményekkel, ezek még végső felülvizsgálat alatt állnak.

A 2-es és 3-as fázis tehát még hátravan.

A legújabb vakcina-fejlesztés azért is jó hír, mivel egyre több kutatás mutatja, hogy a jelenlegi vakcinák többsége jóval kisebb védelmet nyújt a rendkívül fertőző új omikron variáns ellen.

Azt is vizsgálják majd, hogy az új vakcina hogyan hat azokra az emberekre, akiket korábban már beoltottak egy jelenlegi vakcinával, például a Pfizer vagy a Moderna mRNS-vakcinájával, vagy a Johnson & Johnson által gyártott, vektorvírust tartalmazó vakcinával.

A WRAIR egy még meg nem nevezett céggel együttműködve keresi a vakcina bevezetésének módját.