Milyen tüneteket okoz az omikron?

Életmód2021. dec. 21.H. É.

Alig leszünk túl a koronavírus-járvány negyedik hullámán, máris nyakunkon lehet az ötödik. Az omikron-variáns ugyanis minden korábbi mutánsnál gyorsabban terjed, és bár egyelőre úgy tűnik, enyhe tüneteket okoz, az is látszik, hogy a legjobban három dózis oltással lehet védekezni ellene.

Még egy hónapja sincs, hogy november 24-én az Egészségügyi Világszervezet tudomást szerzett egy új koronavírus-változat megjelenéséről Dél-Afrikában, az omikronnak elnevezett mutáns már több mint 60 országba behurcolták. 

A WHO éppen ettől tartott, amikor a nagyon magas kategóriába sorolta az omikronnal kapcsolatos kockázatot, miután kiderült: az új mutáns tüskefehérjéje, amely a vírus terjedését segíti, nagyszámú, több mint 30 mutációt tartalmaz, amelyek közül néhány az Egészségügyi Világszervezet szerint is aggályos. 

Összehasonlításképpen: a rendkívül fertőzőnek tartott delta változatnak nyolc mutációja van. 

A londoni Tropical Medicine számításai szerint

az omikron reprodukciós rátája akár 10 is lehet (egy fertőzött átlagosan 10 másik embernek adja át a vírust), miközben az influenza R0 értéke 1,3. Az Egyesült Királyságban az omikron esetek száma 2-3 naponta megduplázódnak, ami miatt a delta, mint domináns variáns helyét már az omikron vette át.

Magyarországon egy héttel ezelőtt azonosították az első omikronos eseteket, a minap pedig már úgy nyilatkozott Szlávik János infektológus, hogy a mutáns miatt még egy járványhullámra fel kell készülnünk.

Hogy az milyen súlyos lesz, azt nem lehet megjósolni, de egy dolog biztos, tette hozzá, ha nagyon sok fertőzött lesz, akkor sok beteg és olyan is, aki esetleg súlyosan megbetegszik. Szlávik János is azt mondta, hogy

a koronavírusnak ez a variánsa sokkal jobban, akár százszor, kétszázszor is fertőzőbb, mint az előzőek, mint fogalmazott: az omikron nem a barátunk. Az omikron hatásának három héten belül meg kell mutatkoznia a magyarországi járványgörbén – ezt már Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője mondta

Boris Johnson brit kormányfő egyenesen omikron-cunamit és vészhelyzetet emleget, amely ellen nem elegendő a két oltás. Ezért ott most már minden felnőttnek felajánlják a harmadik dózis Covid-oltást. A Lancet tudományos szaklapban megerősítették, hogy az emlékeztető oltások a beadást követő 28 napon belül hatékonyan fokozzák a védettséget. 

Jakab Ferenc virológus is azt az információt osztotta meg a minap a Facebookon, hogy

a 3. oltás kiemelten fontos az omikron variáns legyőzése szempontjából. A Pfizer és a BioNTech új vizsgálati eredménye egyértelműen igazolja, hogy a 3. oltás után 1 hónappal az immunrendszerünk védekezési képessége olyan szintű ezzel a variánssal szemben, mint az eredeti wuhani törzs esetében a 2. oltást követően.

További fontos információ, hogy a béta és delta variánsokkal szemben is jelentősen emelkedik a védettség az ismétlő dózis után.

A dél-afrikai tapasztalatok szerint az oltottak körében ritkábbak és enyhébbek a tünetek. Az omikronnal kapcsolatban másutt is azt tapasztalják, hogy a korábbi mutánsoknál kevésbé súlyos, a náthához hasonló szimptómákat okoz. A pozitív tesztet produkáló páciensek főleg ólmos fáradtságra, torokkaparásra, fájdalmas nyelésre, orrfolyásra, fejfájásra és izom- vagy ízületi fájdalmakra panaszkodtak. Jellemző még a száraz köhögés, a láz és az éjszakai izzadás, de a tünetek általában nem tartanak 5 napnál tovább.