Megúszhatjuk az omikront? Jó hírek érkeztek az új járvány-hullámról

Életmód2021. dec. 23.D.J.

A korai adatok alapján az omikron kisebb arányban okoz súlyos tüneteket. Ám ettől még a járványt továbbra is komolyan kell venni.

Úgy egy hónapja, hogy az omikron felütötte a fejét és azóta is rettegésben tartja a fél világot. Hisz gyorsabban terjed, mint a korábbi koronavírus-variánsok, ráadásul könnyebben meg tudja kerülni az oltások nyújtotta védelmet. Az alapos védekezéshez ezúttal nem elég két szúrás. Ahogy nemrég írtuk: Jakab Ferenc virológus is azt az információt osztotta meg a minap a Facebookon, hogy a 3. oltás kiemelten fontos az omikron variáns legyőzése szempontjából.

A nagy kérdés, hogy mennyire súlyos az omikron? A téma kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek, de napról napra egyre több biztató adat lát napvilágot.

A Dél-afrikai Köztársaságban például, ahol úgy négy hete indította be az új járvány-hullámot az omikron, a napokban elkezdett esni az új fertőzöttek száma. Marta Nunes a Witwatersrandi Egyetem virológusa úgy látja, hogy az afrikai országban az új hullám hamar kifulladt, méghozzá úgy, hogy a kórházak se lettek túlságosan leterhelve.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma a Dél-afrikai Köztársaságban

Forrás: JHU CSSE, Google

Napi új koronavírus halottak száma a Dél-afrikai Köztársaságban

Forrás: JHU CSSE, Google

De azért ne igyunk előre a medve bőrére. Ha esetleg a járvány-helyzet tényleg tartósan javul Dél-Afrikában, az még nem jelenti azt, hogy nálunk is pont így fog viselkedni az új hullám. Hisz Dél-Afrikában jelenleg nyár van, és az emberek nagyrészt kint vannak a szabad levegőn, miközben minket a tél a zárt terekbe kényszerít, ahol könnyebben meg tudjuk fertőzni egymást.

Ráadásul vannak kutatók, akik úgy vélik, hogy Dél-Afrika szerencsés is volt, mert a lakosság nagy része vagy oltva volt vagy már átesett egy fertőzésen.

Legalábbis egy amerikai egészségügyi szakértő Dr. Roby Bhattacharyya szerint ez is magyarázhatja, hogy ilyen jól megúszták az új hullámot.

De hogy pontosan mi várható nálunk, az öreg kontinensen az azért már kezd kikristályosodni.

Az Egyesült Királyságban az egészségügyi biztonsági hivatal ennek kapcsán egy jó meg egy rossz hírrel állt elő a napokban. A jó hír, hogy a saját adataik is azt mutatják, hogy, aki az omikron miatt lesz Covidos az a deltához képest kisebb eséllyel lesz súlyos beteg.

A legtöbb fertőzött, aki lebetegszik inkább egy komolyabb megfázás tüneteit produkálja.

Ennél már kevésbé jó hír, hogy a súlyos esetek aránya így se esett vissza olyan drasztikusan, hogy végre teljesen fellélegezhessünk. Az omikron is komolyan le tudja terhelni az egészségügyet. Már csak emiatt is, a brit hivatal is hangsúlyozta: minél több embernek fel kell vennie a harmadik oltást ahhoz, hogy a járvánnyal fel tudjuk venni a küzdelmet.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Forrás: JHU CSSE, Google

Kórházi ápolásra szorultak száma az Egyesült Királyságban

Forrás: JHU CSSE, Google

Eddig hála Istennek mindaz alapján, amit láttunk, az esetek enyhébbek, mint korábban

ezt már New York polgármestere Bill de Blasio nyilatkozta a minap. A városvezetés úgy látja, hogy a Nagy Almában is valószínűleg az lesz mint Dél-Afrikában: az új hullám először látványosan felpörög, majd pár hét alatt kifullad.

Közben a korai dán adatok is némi optimizmusra adnak okot: egyelőre náluk az omikronnál a fertőzöttek 0,6 százaléka kerül a kórházba. A korábbi variánsoknál - ha ezeket közösen vizsgáljuk - akkor ez az arány 1,6 százalék volt.

Sok egészségügyi szakértő viszont attól fél, hogy az emberek túlnyomó része mindebből azt fogja leszűrni, hogy a járvánnyal már nem is kell foglalkozni. Pedig az eddigi adatokból az is világos, hogy az oltások és a megfelelő elővigyázatosság rengeteg ember életét mentheti meg

és az egészségügy továbbra is csak akkor tud megfelelően működni, ha a járványt kordában tartjuk.