Az EU 1,3 milliárd vakcinát ad beszerzési áron szegény országoknak

Egészség2021. dec. 16.Sz.A.

Összesen 1,3 milliárd adag koronavírus elleni vakcinát ad beszerzési áron alacsony jövedelmű országoknak az EU, ebből idén év végéig 250 millió érkezhet meg.

Az EU előzetes beszerzési megállapodásaiban kifejezetten szerepel az oltóanyagok egy része tekintetében az alacsony vagy közepes jövedelmű országok részére történő adományozás lehetősége, a tagállamok pedig kötelezettséget vállaltak arra, hogy ez év végéig legalább 250 millió oltóadagot osztanak meg velük - tudta meg a növekedés.hu az Európai Bizottság budapesti képviseletétől.

Mint írják: a ’Team Europe’ (az EU, az EU-tagállamok és az európai pénzügyi intézmények) összesen 700 millió adagot fog megosztani ezekkel az országokkal 2022 közepéig.

Ez tükrözi elkötelezettséget a globális szolidaritás mellett, amelyet a COVAX, a globális vakcinaszövetség 3 milliárd eurós támogatásával is megmutat az EU. A viszonteladás és az adományozás végső soron a tagállamok kezében van, ehhez a Bizottság támogatást nyújt.

Az Európai Bizottság Európában működő vakcinagyártó partnerekkel is együttműködik, hogy azok gyorsan elérhetővé tegyék az oltóanyagokat az alacsony és közepes jövedelmű országok számára.

Az alábbi ábrán a két oltással rendelkező lakosság aránya látható az Our World In Data adatai alapján, (az ázsiai adatokat Kína szolgáltatta):

Ezzel összefüggésben Ursula Von der Leyen, az EB elnöke a Globális Egészségügyi Csúcstalálkozón bejelentette, hogy

  • a BioNTech/Pfizer (1 milliárd),
  • a Johnson & Johnson (200 millió)
  • és a Moderna (körülbelül 100 millió) kötelezettséget vállalt arra,

hogy 1,3 milliárd adag oltóanyagot bocsát rendelkezésre az alacsony jövedelmű országok számára bekerülési áron, a közepes jövedelmű országok számára pedig a szokásosnál alacsonyabb árakon 2021 végéig. Ezek közül sok a COVAX-on keresztül fog érkezni.

A gyártók emellett több mint 1,5 milliárd adag szállítását vállalták 2022-re hasonló konstrukcióban.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kína egymilliárd adag vakcinát ajánlott fel november végén 50 afrikai országnak.

600 millió adag védőoltást juttatna el adomány formájában, a többit pedig afrikai országok és kínai vállalatok közötti együttműködés részeként állítanák elő.

Az egymilliárd dózissal Afrika lakosságának 60 százalékát olthatnák be a jövő évben.

A versenyfutás egyértelműen a diplomáciai befolyásért is zajlik, Kína ugyanis jelentős infrastrukturális érdekeltségekkel rendelkezik Afrikában, amelyek az Egy Övezet Egy Út kezdeményezés keretében épülnek.