Az adatok időállapota: késletetett. | Jogi nyilatkozat

Ázsiai rizstorta, brit puding, olasz panettone - karácsonyi édességek a világ minden pontjáról

Életmód2023. dec. 25.S.K.

Rizstortától a karácsonyi pudingon keresztül a kandírozott gyümölcsös kuglófig a világ minden pontján ünnepi desszerteket hoz az év vége. Összegyűjtöttük a legkülönlegesebb karácsonyi édességeket.

Pandoro – Olaszország

Velencéből származik a hazánkban is ismert karácsonyi kuglóf, amely jelentése: arany kenyér. A foszlós kuglófot tojásból, fehérlisztből, cukorból, vajból és vaníliából készítik az eredeti recept szerint. A boltokban számos verziója található, a legnépszerűbbnek a kandírozott gyümölcsökkel dúsított és a csokoládékrémmel töltött tészta számít.

Roscón de Reyes – Latin-Amerika, Spanyolország, Portugália

Több mint ezeréves hagyományra tekint vissza a fánkformájú édesség, amely Karácsonykor igen népszerű Spanyolországban, Portugáliában és Latin-Amerikában. Az évszázadok során ugyan változott a receptje, ám az változatlan maradt, hogy az elkészült tömör fánkot kettévágják, majd tejszínhabbal, kandírozott gyümölcsökkel és mandulával töltik meg. Az édesség mellé gyakran tesznek kis kerámiákat ajándék gyanánt.

Buche de Noel – Franciaország

Ez a lekvárral, csokoládékrémmel vagy mascarponével töltött, csokoládékrémmel kívül bevont piskótatekercs nemcsak Franciaországban, de Olaszországban is igen kedvelt, itt karácsonyi fatörzs néven ismerik. Szeletelve tálalják, egyes régiókban más-más ízesítéssel készítik, a fehér csokoládéval készült változata is igen kedvelt.

Speculoos – Belgium

Fahéj, szegfűszeg és kardamom adja meg az alapízét ezeknek a karácsonyi kekszeknek, amelyeket Belgiumban december 6-tól karácsonyig folyamatosan készítenek. Tea, kávé vagy forró csokoládé mellé fogyasztják, a kekszeket gazdagon díszítik.

Bibingka – Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken népszerű karácsonyi édesség egy rizsből készült különleges, nem túl édes torta, amelyet nemcsak desszertként, hanem az ünnepek alatt reggelire is fogyasztanak melegen vagy langyosan. Rizsliszt és kókusztej jelenti a torta alapját, az édességet karácsonykor a templomok előtt is árulják.

Pavlova – Új-Zéland, Ausztrália

Ez az Új-Zélandon népszerű habcsóktorta egy orosz balerináról, Anna Pavlováról kapta a nevét. Az 1920-as években világkörúton Pavlova Új-Zélandra is ellátogatott, ezt követően nevezték át ezt a tojásfehérjéből és porcukorból készült desszertet, amelyet tejszínhabbal, mandarinnal, gránátalmával és fahéjjal tálalnak. A torta nemcsak Új-Zélandon, hanem Ausztráliában is igen népszerű, sőt az egész angolszász világban elterjedt.

Lebkuchen – Németország

A tallér alakú gyömbéres-mézes-diós keksz tradicionális karácsonyi ajándék Németországban. A hagyomány szerint a 13.században született meg a receptje, méghozzá a szerzetesek sütötték majd osztották szét az első ilyen kekszeket.

Rum Cake – Karib szigetek

A karibi térségben népszerű rumos karácsonyi torta az európai gyümölcstorták egy változata, a desszert alapja a rum, a bor és az aszalt gyümölcs. Az aszalt gyümölcsöt már hónapokkal Karácsony előtt rumba áztatják, majd a masszát sok cukorral karamellizálják. Különösen népszerű ez az édesség Jamaikában és Porto Ricóban.

Vaniljekranske – Dánia

Vaníliás girland a neve a Dániában elterjedt karácsonyi vajas-vaníliás, ropogós keksznek, mely kiváló exporttermék is. Kinézetre belül lyukas habcsóknak tűnik, és nagy előnye, hogy több hétig eláll.

White Christmas – Ausztrália

Kókuszreszelés, cseresznye,porcukor, tejpor és rizs adja az alapját ennek az Ausztráliában elterjedt desszertnek, amelyet kókuszolajjal állítanak össze. A masszát négyzetalakú formában hagyják megdermedni, majd kockákra vágva szervírozzák.

Laufabraud – Izland

Lapos, kerek és lágy lapokból készül az Izlandon elterjedt karácsonyi édes kenyér, melyet olajban vagy forró zsírban sütnek ki. A torta elkészítése és gazdag dekorálása szinte minden izlandi háztartásban a karácsonyi ünnepek része.

Christmas pudding – Nagy-Britannia

A karácsonyi puding a középkortól ismert: eredetileg a hús konzerválására találták ki, majd az 1700-as évektől önálló édességgé nőtte ki magát. Az eredeti karácsonyi puding alapját a tojás, a vaj, a melasz és a gazdag fűszerezés jelenti. A sűrű pudingot már a karácsony előtt 4-5 héttel elkezdik készíteni.