Egy jó pezsgő már megfizethető áron is kapható, csak egy kis szakértelem kell a választáshoz
ÉletmódSzilveszterkor még az is pezsgőt bont, akinek az év többi napján eszébe sem jutna. Persze nem mindegy, hogy milyet, a többség leginkább a címke, vagy az üveg formája alapján választ, pedig már minimális tudással felvértezve lehet minőségi pezsgőhöz jutni megfizethető áron. Müller Kornéllal, a Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezetőjével foglaltuk össze a pezsgőválasztáshoz szükséges tudnivalókat.
Kicsit úgy vagyunk szilveszterkor a pezsgővel, mint karácsonykor a hallal. Ha máskor nem is, az év végén biztosan mindenki lekap a polcról egy üveggel valamelyik boltban. De mit mutatnak a számok, éves szinten mennyi pezsgőt fogyasztanak a magyarok?
Becsléseink szerint körülbelül két palack pezsgő a magyarok átlagos éves fogyasztása. Persze ez valójában nagyon széles skálán mozog, van, aki tényleg csak szilveszterkor bont pezsgőt, de olyan is, aki egész évben folyamatosan fogyasztja, kisebb-nagyobb családi eseményekre is vásárol belőle.
Mennyiséget tekintve hazánk a régiós középmezőnyben van, ugyanannyit, vagy több pezsgőt iszunk meg, mint a szomszédos országokban. Európai viszonylatban már ott vannak a nagy pezsgőfogyasztók, a németek és a franciák, akik két-háromszor többet isznak éves szinten,
tehát abszolút van még fejlődési lehetőség előttünk is.
Magyarországon divat borértőnek lenni, ott van a köztudatban, sőt egyes receptkönyvek már ajánlják is az ételekhez passzoló borokat, addig a pezsgő a többség számára terra incognita. Egyáltalán mi alapján választják ki a szilveszteri pezsgőt a magyarok?
Noha azt tapasztaljuk, hogy egyre növekszik a pezsgőkkel kapcsolatos tudás, de tény, hogy a társadalom elég széles rétege nem feltétlen stabil tudással rendelkezik, ezért egyszerű, látható paraméterek alapján választanak, ilyen lehet például egy tetszetős címke, vagy egy formás palack, és az ár is lehet egy fontos szempont.
De jegyezzük meg, hogy egyre többen vannak azok, akik külcsínnél komolyabb szempontokat is figyelembe vesznek, és fajta, elkészítési mód, vagy ízvilág szerint választanak.
Mit mondana azoknak, akik most kezdik el kiokosítani magukat, tulajdonképpen mitől lesz jó egy pezsgő, és milyen szempontok alapján érdemes választani?
Elsősorban az adott pezsgőmester tudásától lesz jó. Az már egy összetettebb kérdés, hogy mi alapján érdemes választani. Különböző módokon készülnek a pezsgők, ezért az ízélmény is eltérő. A tradícionális módszerrel készült italnak jellemzően sokkal hosszabb az érlelési ideje, amit palackban tölt el. Ennek köszönhetően kellemes, érlelt, élesztős az ízvilága. Ide tartoznak a Champagne-ok, de Magyarországon is készül számos kiváló pezsgő hagyományos módszerrel.
Aztán jönnek a transzfer pezsgők, amelyek kombinálják az élesztős ízeket a friss, gyümölcsösebb hatásokkal. Aki szereti a kiegyensúlyozott ízvilágot, érdemes ezt a típust választania.
A harmadik módszer a charmat, ezzel készül a boltok polcaira kerülő pezsgők többsége.
Tartályos erjesztéssel készülnek, ízviláguk pedig gyümölcsös, könnyen fogyasztható. Utóbbi kategória pezsgői éppen ezért inkább egy hétköznapi, egyszerű pezsgőzéshez illenek, az ünnepi pillanatokhoz érdemes az előző kettőből válogatni, ott találjuk az igazán kifinomult buborékokat.
Ár tekintetében elég nagy a szórás, vehetünk 1500 forintért, de ugyanott 30 ezerért is pezsgőt. Mi az a határ, ami alatt már nem beszélhetünk minőségről, és mennyit érdemes laikusként rászánni?
A minőségi pezsgők nagyjából 1500-2000 forint környékén kezdődnek, a felső határ pedig a csillagos ég. Az ár nagyban függ a készítés módszerétől,
egy tartályban erjesztett pezsgő lényegesen olcsóbb lehet, mint egy hagyományos eljárással készült, ettől függetlenül azt gondolom, hogy minden szegmensben lehet jó minőséget találni.
Vannak igazi kuriózumnak tekinthető eredményei magyar pezsgőknek...
Természetesen! Nem is egyet lehetne sorolni. Én persze a legbüszkébb a a Hungaria Rosé Extra Dry-ra vagyok, és azt hiszem teljesen jogosan. Magyar pezsgőtől ugyanis még soha nem látott történelmi sikert ért el.
A világ egyik meghatározó pezsgőversenyén, a Franciaországban rendezett Effervescents du Monde-on immár egymást követő ötödik évben lett aranyérmes, a palackot ráadásul a verseny szűk elitjébe, a TOP 10-es listára negyedszerre is beválasztotta a zsűri.
A siker történelmi, hiszen magyar pezsgő hasonló bravúrt még sosem ért el.
Miben látja a siker titkát?
A gyümölcsös ízek és az érleltebb jegyek találkozásában. A Hungaria Rosé Extra Dry transfer módszerrel készülő pezsgő, másfél literes magnumpalackokban érlelődik, mert ez a palackméret a legoptimálisabb a pezsgőkészítéshez, ugyanis ebben érintkezik a seprő a legnagyobb felületen a folyadékkal az érlelés során, majd a folyamat végén kerül az ital a megszokott 0,75 literes palackokba.