Egy táblázatban minden fontos információ az itthon elérhető Covid-vakcinákról

Egészség2021. feb. 24.H. É.

Ma megkezdődtek az oltások a kínai Sinopharm vakcinával is, így hazánkban jelenleg már ötféle Covid-oltóanyag elérhető. Most megmutatjuk, melyikről mit lehet tudni.

A KOVIDők ismeretterjesztő oldal egy könnyen áttekinthető táblázatban összegyűjtötte a jelenleg Magyarországon használatban lévő koronavírus-vakcinákkal kapcsolatos alapvető információkat.

Mint ismeretes, három oltóanyagra (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) összeurópai szinten az Európai Gyógyszerügynökség, kettőre (Sputnik V, Sinopharm) a magyar gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adott forgalomba hozatali engedélyt.

A KOVIDőket működtető szegedi kutatók rámutatnak: minden oltóanyag hatásosan véd a Covid-19-megbetegedést okozó Sars-Cov-2 konoravírus-fertőzéssel szemben, és mindegyik biztonságos.

Ahogy a múltheti kerekasztal-beszélgetésükön részt vevő professzorok is hangsúlyozták: aki nem oltatja be magát, előbb vagy utóbb biztosan megfertőződik, és a betegség kórlefolyása kiszámíthatatlan. Emlékezetes, hogy Merkely Béla professzor úgy fogalmazott, a legjobb vakcina az, ami aktuálisan elérhető.

Covid oltás oltóanyag táblázat