Ha elkapta az omikron variánst, a tünetekből fel fogja ismerni

Életmód2022. jan. 19.D.J.

Miután elkezdte letarolni a világot, az orvosoknak hamar világos lett, hogy az omikron másképp viselkedik, mint a COVID-19 korábbi variánsai. Az ízlelés elvesztése az új variánsnál ritkábban jelentkezik. A betegség sokszor torokkaparással kezdődik.

Miután elkezdte letarolni a világot, az orvosoknak hamar világos lett, hogy az omikron másképp viselkedik, mint a COVID-19 korábbi variánsai.

Bár a vírus még mindig roppant mód leterheli az egészségügyet, a súlyos esetek aránya visszaesett és a tünetek is megváltoztak.

Hogy pontosan miként arra a legjobban a ZOE egészségügyi vállalat kutatása világít rá.

Részben a King's College London segítségével több millió betegadat alapján született az elemzésük, amely rávilágít, hogy az Egyesült Királyságban miként változott meg az egyes tünetek gyakorisága.

Mint az alábbi táblázatban látható, például a szaglás elvesztése, amely korábban gyakran előfordult, az omikronos fertőzötteknél ritkán jelentkezik. De a rendszeres köhögés sem fordul elő olyan sűrűn, mint a deltánál.

A COVID tünetek előfordulási gyakorisága variánsonként

Tünetek Omikron Delta Delta-előtt
Orrfolyás Gyakori Gyakori Néha
Fejfájás Gyakori Gyakori Gyakori
Fáradtság Gyakori Gyakori Gyakori
Tüsszentés Gyakori Néha Ritkán
Torokfájás Gyakori Gyakori Néha
Tartós köhögés Néha Gyakori Gyakori
Hidegrázás Néha Néha Néha
Láz Néha Néha Gyakori
Ízlelés elvesztése Ritka Néha Gyakori
Mellkasi fájdalom Ritka Ritka Ritka
Légszomj Ritka Néha Néha
Forrás: ZOE kutatás

Bár az omikron nem olyan halálos, mint a korábbi COVID mutációk, ez nem jelenti azt, hogy maszkunkat máris sutba kéne dobni. Nem tehetünk úgy, mintha a koronavírus csak a nátha egy újabb formája lenne.

Még a háromszorosan oltott emberekre is igaz: csak azért, mert nem kerülnek kórházba még elég nyomorultul érezhetik magukat néhány napig

mondta az omikron kapcsán az amerikai Brown Egyetem Közegészségügyi Iskola dékánja Ashish Jha.

Mindezt a ZOE kutatás adatai is alátámasztják. A számokból kiderül: a lebetegedett omikronosok majdnem negyedének voltak izomfájdalmai. Bár a mellkasi fájdalom ritkán jelentkezik, a lebetegedett emberek közel ötöde így is küzdött ezzel a tünettel.

Omikron tünetek előfordulási gyakorisága

Orrfolyás 73%
Fejfájás 68%
Fáradtság 64%
Tüsszentés 60%
Torokfájás 60%
Tartós köhögés 44%
Rekedtes hang 36%
Hidegrázás 30%
Láz 29%
Szédülés 28%
Agyköd 24%
Izomfájdalom 23%
Ízlelés elvesztése 19%
Mellkasi fájdalom 19%
Forrás: ZOE kutatás

Az omikron fertőzötteknél a betegség sokszor torokkaparással kezdődik, majd jön az orrdugulás, a száraz köhögés és rosszabb esetben a testi fájdalom.

A lefolyás viszont gyorsabb, mint a delta variánsnál.

A fentebbi idézett adatoknál fontos kiemelni: ezek a brit lakosságra vonatkoznak, amelynek több mint 70 százaléka teljeskörűen be van oltva.