Most akkor jók az oltások az omikron ellen vagy nem?

Életmód2022. jan. 4.D.J.

A koronavírus új variánsa, az omikron már egy ideje nálunk is átlépte a küszöböt. Mivel itthon is folyamatosan terjed, ezért már csak idő kérdése, és Magyarországon is be fog indulni a járvány ötödik hulláma.

A koronavírus új variánsa az omikron már egy ideje nálunk is átlépte a küszöböt. Mivel itthon is folyamatosan terjed ezért már csak idő kérdése és Magyarországon is be fog indulni a járvány ötödik hulláma.

Ezért most igazán égető a kérdés: mennyire védenek minket az oltások?

Az omikron a korábbi mutációkhoz képest könnyebben meg tudja kerülni a vakcinák nyújtotta védelmet.

Egy dán felmérés szerint az oltottak között akár 3,7-szer is könnyebben terjedhet az omikron a deltához képest – írja a Reuters.

Jellemző, hogy volt olyan norvég karácsonyi buli, ahol hiába volt oltva a jelenlévők nagy része, a parti után úgy a 70 százalékuk koronavírusos lett. A vendégeket valószínűleg egyetlen résztvevő fertőzte meg, aki egyébként épp egy dél-afrikai útról érkezett az összejövetelre.

Mivel az omikron roppant gyorsan terjed és az oltottakat is könnyebben elkapja ezért az új fertőzések száma sok helyen rekord-méretűre nőtt az utóbbi napokban.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma az USA-ban

Napi új koronavírus fertőzöttek száma az USA-ban

Forrás: JHU CSSE, Google

Napi új koronavírus fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Forrás: JHU CSSE, Google

Viszont mindez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a vakcinák ne lennének hatásosak.

Az Egyesült Királyságban az Egészségügyi Biztonsági Hivatal a napokban biztató adatokat tett közzé. A Pfizer, az AstraZeneca és a Moderna oltások hatékonyságát vizsgáló felmérés összevont adatai alapján a következők derültek ki:

-Egy dózisnyi oltás négy héttel a vakcina beadása után 52 százalékos hatékonysággal bírt, amikor a súlyosabb, kórházi ápolásra szoruló tünetek megelőzéséről volt szó

-Két dózisnyi oltásnál, a második szúrást követő 24 héten belül ez az arány 72 százalék volt, majd utána 52 százalék

-Három dózisnyi oltásnál két héttel a harmadik beadott vakcina után a taglalt mutató felment 88 százalékra

Persze még mindig van pár kérdőjel. A közzétett számokból például egyelőre nem derül ki, hogy egy dózis vakcina hatékonysága az omikronnal szemben miként csökkenhet a beadás után több hónappal. Mindenesetre a visszaesés sejthetően drasztikus.

Úgy tűnik, hogy három adagos oltási ütemtervre lesz szükség az omikronnal szemben

állapította meg az Oxford Egyetem professzora Susanna Dunachie. Egy még nem elfogadott tanulmány alapján egyébként az látszik, hogy a Sinopharm, a Janssen és a Szputnyik vakcinák hatékonysága kifejezetten alacsony az új koronavírus-variánsnál.

Mindenesetre jó hír, hogy aki az omikron miatt lesz Covidos az a deltához képest eleve kisebb eséllyel lesz súlyos beteg. A legtöbb fertőzött, aki lebetegszik inkább egy komolyabb megfázás tüneteit produkálja.

Ám a súlyos esetek aránya így se esett vissza olyan drasztikusan, hogy végre teljesen fellélegezhessünk.

Az omikron is komolyan le tudja terhelni az egészségügyet. Bár egyelőre nem érdemi léptékben, de például az Egyesült Királyságban megint elkezdett nőni a kórházi ápoltak száma.

Ahogy Susan Hopkins az Egészségügyi Biztonsági Hivatal főorvosi tanácsadója fogalmazott: jó esély van rá, hogy a következő hetekben komoly nyomás alá fog kerülni a brit egészségügy.

Kórházi ápolásra szorultak száma az Egyesült Királyságban

Kórházi ápolásra szorultak száma az Egyesült Királyságban

Forrás: JHU CSSE, Google