A háziorvosoknak írt levelet Kásler Miklós miniszter

Egészség2021. márc. 10.NTE

A favipiravir a remdesivir mellett az egyetlen olyan gyógyszer, amely a klinikai vizsgálatok alapján meglehetősen nagy bizonyossággal hatékony a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, ha azt a betegség korai szakaszában alkalmazzák. Az emberi erőforrások minisztere most lehetővé tette, hogy háziorvosok is felírják ezt.

A favipiravir alkalmazását legmarkánsabban Keserű György Miklós, Kovács L. Gábor és Makara B. Gábor akadémikusok képviselték.

Néhány nappal ezelőtt az emberi erőforrások minisztere engedélyezte is a háziorvosok számára, hogy felírják a készítményt a betegség korai szakaszában járó betegeknek, így ők nagyobb arányban kerülhetik el a súlyos komplikációk kialakulását.

Külön engedély nélkül alkalmazható, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező koronavírus-fertőzött járóbetegek kezelésére a favipiravir gyógyszer

írja Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a háziorvosoknak küldött levelében.

Keresű György Miklós felhívta a figyelmet, hogy a favipiravir nem csodaszer, így nem helyettesítheti az általános járványellenes intézkedések szigorú betartását, legfőképpen pedig nem teszi szükségtelenné az oltást.

Mint a gyógyszereket általában, csak az orvos utasítása szerint és csak abban az esetben szabad alkalmazni, ha a kezelőorvos előírta. A gyógyszert várandós és szoptató nők nem kaphatják, és alkalmazása idején kettős fogamzásgátlást kell alkalmazni. 

A favipiravir tablettát 2014-ben Japánban engedélyezték először influenza A és B-vírusfertőzés kezelésére. Egy évvel ezelőtt először Kínában, a COVID-járvány kitörésének helyszínén kezdték alkalmazni a favipiravirt a SARS-CoV-2 koronavírus ellen is.

Egy széles spektrumú antivirális szerről van szó, amely általában hatékony lehet az RNS-vírusok ellen.

Az új típusú koronavírus is RNS-vírus, ezért került a kínai orvosok látókörébe a favipiravir is.

A korai kínai klinikai vizsgálatok biztató eredménnyel zárultak, ám a vészhelyzeti forgatókönyv szerint zajlottak. Vagyis nem alkalmaztak kontrollcsoportot a kezelt csoporttal szemben, így a levonható következtetések is korlátozottak. Ez általános eljárás a súlyos betegségek ellen fejlesztett gyógyszerek vizsgálatakor, hiszen egy beteget sem lehet kitenni annak, hogy semmilyen hatásos kezelésben ne részesüljön.

A vizsgálatokban azt tapasztalták, hogy a favipiravir átlagosan hat nap alatt vírusmentességet eredményezett. Jelentősen javította a klinikai tüneteket, csökkentette a lázat, és a kórházban töltött napok száma is kevesebb volt a favipiravirt kapott betegek esetében.

A magyar akadémikusok tavaly márciusban javaslatot tettek az operatív törzsnek három projekt elindítására.

Ezek egyike a favipiravir hatóanyagú gyógyszer magyarországi gyártóeljárásának kifejlesztését célozta, a második a majdani magyar készítmény klinikai vizsgálatáról szólt, míg a harmadik a japán gyártású, favipiravir hatóanyagú Avigan referencia-gyógyszer vizsgálatát javasolta. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium finanszírozásában megkezdődött a fejlesztés és a klinikai vizsgálatok előkészítése.

A fejlesztéssel a Természettudományi Kutatóközpont által vezetett konzorcium tagjai, az Első Vegyi Industria Zrt., a Richter Gedeon Nyrt. és a Meditop Gyógyszeripari Kft. foglalkoztak. 

A HECRIN konzorcium befejezte a favipiravirgyártás fejlesztését. Jelenleg tárgyalások folynak az eljárás hazai gyártásba vételéről, addig a külföldről származó hatóanyag tablettázása és kiszerelése folyik Magyarországon. A klinikai vizsgálatokat Kovács L. Gábor akadémikus vezetésével végzik.

Sok vizsgálatot folytattak a készítménnyel világszerte, Japánban, Oroszországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban is. E vizsgálatokban a favipiravir hatékonynak bizonyult a fertőzés korai stádiumában. A fertőződést körülbelül ötnapos inkubációs szakasz után követik a tünetek. A tünetek megjelenése után fordulnak a betegek orvoshoz, és ezután lesz általában pozitív a PCR-tesztjük. Ettől számítva hét-tíz nap áll rendelkezésre, hogy a favipiravirt hatékonyan alkalmazzák. Ez az az időablak, amikor a favipiravirkezelésnek létjogosultsága van.

Ebben az időablakban a favipiravir hatékonynak bizonyult: csökkenti a vírusterhelést, és mérsékli tüneteket. Hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb beteg kerüljön súlyos állapotba, kevesebben szoruljanak kórházi ellátásra, ami jelenleg rendkívül fontos lenne az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő hatalmas nyomás enyhítése érdekében. 

A favipiravir (a remdesivirhez hasonlóan) a vírus RNS-örökítőanyagának a sokszorozását, azaz a vírus szaporodását gátolja. A szer egy hamis kódot illeszt be a virális RNS-be, ezzel leállítja a másolást. Ennek köszönhető, hogy számos RNS-vírus ellen hatékonynak bizonyult. Több mint harminc országban alkalmazzák COVID-19-fertőzöttek kezelésére, az elmúlt egy évben sok millió ember használta, a tapasztalt mellékhatások enyhék. 

Egyelőre két terápia áll a betegek rendelkezésére, amely a klinikai vizsgálatok során bizonyos fokú hatásosságot mutatott: az infúzióként adott remdesivir és a tablettaként szedhető favipiravir. Előbbi csak a kórházba került betegeknél alkalmazható (hiszen infúzióról van szó), utóbbit akár otthonában is szedheti a beteg. 

Akadémikusainknak meghatározó szerepük volt abban, hogy Magyarországon gyorsan megindult azoknak a gyógyszereknek az azonosítása, amelyekkel a COVID-19-fertőzés egyes fázisaiban be lehet avatkozni

mondta Oberfrank Ferenc az MTA kormányzati kapcsolatokért felelős vezető munkatársa. 

A favipiravirprogram illeszkedik abba a szakmai-tudományos műhelymunkába, amely a COVID-19 megbetegedéssel kapcsolatban a Magyar Tudományos Akadémián folyik. Az Akadémia szakértőivel, testületeivel tudományszervezői képessége és kapcsolatrendszere révén továbbra is minden lehetséges módon segíti a közegészségügyi célokat és a közjót szolgáló tudományos programok sikerét.