Három szomszédunknál a magyarországinál is rosszabb a Covid helyzet

Egészség2021. nov. 22.Sz.A.

Az új fertőzések száma Szlovákiában a legmagasabb a járvány jelenlegi szakaszában, a negyedik hullámban. A Coviddal összefüggő halálesetek száma lakosságarányosan Magyarországon a legmagasabb a járvány elejétől nézve, de ha a többlethalálozási adatokat hasonlítjuk össze, akkor Szerbiában a legrosszabb a helyzet.

Miközben Romániában szelidül  járvány negyedik hulláma, most Szlovákiában, Szlovéniában, Ausztriában és Magyarországon emelkedik az esetszám a John Hopkins Egyetem és az Our World In Data adatai alapján.

A szomszédos államok közül eddig Ausztria vezette be a legszigorúbb intézkedéseket. Bécs hétfőtől szigorította a beutazási szabályokat, így csak az oltottak, a koronavírus-betegségen fél éven belül átesettek és az érvényes negatív PCR-teszttel rendelkezők utazhatnak be az országba.

Az alábbi ábra az új esetszámokat, az elmúlt egy hét mozgóátlagát mutatja lakosságarányosan, tehát egymillió főre vetítve.

Az űtoltottság tekintetében Magyarország a régióban a második helyen áll, igaz, nálunk az oltottság hamarabb futott fel, ami a védettség valós szintjét is befolyásolhatja.

Az alábbi ábrán a legalább két oltással rendelkezők aránya látható: Ausztria jelenleg 64 százalékkal az első, Ukrajna 25 százalékos aránnyal az utolsó.

Az alábbi ábrákon a Covid fertőzéshez köthető halálozások száma lakosságarányosan (egy millió főre vetítve) látható, alatta pedig a többlethalálozási ráta szerepel.

A járvány kezdete óta Magyarországon regisztrálták a legtöbb olyan esetet, ahol az elhunytnál kimutatták a koronavírust, de ha a többlethalálozást nézzük, akkor Szerbiában a legrosszabb a helyzet.