Megszólalt az ukrán külügyminiszter az orosz csapatösszevonások kapcsán

Hírek2021. nov. 22.MTI

Ukrajna nem tervez támadó hadműveletet a Donyec-medencében, hanem az Oroszország által megkezdett fegyveres konfliktus diplomáciai rendezésének módját keresi - szögezte le Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn a Twitteren, Moszkva álláspontjára válaszul.

"Az Oroszországi Föderáció fokozta a dezinformáció intenzitását, beleértve az Ukrajnával szembeni hamis vádakat, amelyek szerint (Kijev)állítólag katonai támadásra készül a Donyec-medencében. Hivatalosan: Ukrajna nem tervez támadó hadműveletet a Donyec-medencében. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy politikai-diplomáciai megoldást találjunk a konfliktusra" - fogalmazott a tárcavezető.

Kuleba kijelentette, hogy Ukrajna Németországgal és Franciaországgal együtt továbbra is keményen dolgozik a "normandiai formátumú" tárgyalások újraélesztésén.

"Felszólítjuk Oroszországot, hogy konstruktívan vegyen részt a békés rendezésért tett diplomáciai erőfeszítésekben ahelyett, hogy aláásná azokat" - tette hozzá a külügyminiszter. Mindazonáltal hozzáfűzte: az ukrán diplomácia tovább dolgozik Ukrajna védelmi képességének megerősítésén annak érdekében, hogy "elriassza Oroszországot a további agresszív lépésektől".

Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője a Military Times című amerikai szaklapnak adott interjújában - amelyből vasárnap idéztek ukrán hírportálok - azt mondta, hogy Oroszország több mint 92 ezer katonát vont össze az ukrán határok közelében, és támadást készít elő Ukrajna ellen január végére, február elejére.Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfői kijelentésére.

Peszkov azt mondta: nem kizárt, hogy az orosz csapatok közelgő ukrajnai inváziójáról szóló jelentések Kijev állítólagos agresszív törekvéseinek, vagyis annak a szándékának az elleplezésére szolgálnak, hogy erővel oldja meg a Donyec-medencei konfliktust.