Moody's: 2023-ig már csökkenhet a magyar államadósság

Pénzügy2021. nov. 22.MTI

Stabil szuverén hitelképességi kilátással kezdhetik a jövő évet a közép- és kelet-európai gazdaságok - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban bemutatott éves térségi előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő - amely nemrégiben "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatát - a hétfői tanulmányban kiemelte: várakozása szerint a 2023-ig tartó időszakban csökken a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta, és ezt a magyar besorolási kategórián belül csak néhány más gazdaság tudja majd elérni.

A Moody's új előrejelzése szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok GDP-értéke átlagosan 4,5 százalékkal növekszik 2022-ben, és ennek elsődleges hajtóerejét a hazai fogyasztás mellett a koronavírus-sokk okozta károk helyreállítására létrehozott EU-keret első folyósításai adják majd.

Ennek a növekedési ütemnek az eredményeként várhatóan csökkennek az államháztartási hiányok, és ez 2022-ben a GDP-érték 60 százaléka körüli szinten stabilizálja a térségi gazdaságok államadósság-rátájának mediánértékét.

Jóllehet a közép- és kelet-európai gazdaságok átlagos államadósság-rátája a 2024-ig tartó időszak végén is még valószínűleg 13 százalékpont körüli mértékben haladja meg a koronavírus-járvány előtti szintet, a lejáratok meghosszabbítására tett erőfeszítések azonban védik a térségi államadósokat a pénzügyi kondíciók fokozatos szigorodásának hatásaitól és erőteljes adósságtűrő kapacitást teremtenek - áll a Moody's hétfői előrejelzésében.

A hitelminősítő szerint a magyar gazdaságban a hatékony költségvetési és monetáris szakpolitikai lépések erős ciklikus visszalendülést tettek lehetővé az idei év első felében.

Ehhez magas beruházási ráta járul, és mindezek alapján a Moody's 3-4 százalék körülire taksálja a magyar hazai össztermék potenciális éves növekedési ütemét a következő öt évre.Ennek eredményeként a Moody's várakozása szerint Magyarország a "Baa" osztályzati spektrumon belül azon kevés szuverén adós között lesz, amelyeknek a 2020-2023-as időszakban sikerül csökkenteniük a GDP-értékhez mért államadósság-rátájukat - áll a hitelminősítő hétfőn Londonban bemutatott térségi prognózisában.

A közép- és kelet-európai gazdaságok mindegyikének államadós-besorolási kilátása stabil, amire 2015 óta nem volt példa - áll a Moody's hétfői térségi helyzetértékelésében.

A Moody's szeptember 24-én javította egy fokozattal "Baa2-re" a magyar államadós-osztályzat besorolását. Ez az osztályzat a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's módszertanában "BBB"-nek felel meg.

A Fitch és az S&P már két éve a jelenleg is érvényes "BBB"-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi "BBB mínusz"-ról, így a Moody's a szeptemberi felminősítés óta a másik két hitelminősítőével azonos osztályzatot tart érvényben Magyarországra.

A magyar szuverén besorolást mindhárom cég stabil kilátással tartja nyilván.

A Fitch Ratings a minap ugyancsak Londonban bemutatott negyedik negyedévi regionális prognózisában közölte: az idén és jövőre a magyar hazai össztermék 6,5, illetve 5 százalékos növekedésével számol reálértéken mérve.A Fitch londoni elemzői 2023-ra 4,6 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.
A londoni elemzői közösségben van ennél számottevően derűlátóbb prognózis is a magyar gazdaság idei növekedési ütemére.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legutóbbi féléves előrejelzésében közölte: a tavalyi 5 százalékos visszaesés után az idén 7,7 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, 2,2 százalékponttal gyorsabbat az előző, júniusi prognózisában valószínűsített ütemnél.

Az EBRD jövőre 4,8 százalékos magyarországi GDP-bővülésre számít; ez az előrejelzés nem változott.