Immunológus: Minél hamarabb oltassuk be az iskolás gyerekeket!

Egészség2021. aug. 3.Sz.A.

Már most be kéne oltatni a diákokat, hogy az iskolakezdésre kialakuljon a védettségük, ők viszik tovább leginkább a fertőzést - mondta Kacskovics Imre immunológus, aki az idősek esetében a harmadik oltás felvételére biztatott. Szerinte elkerülhetetlen a negyedik hullám.

Az egész világon látható a koronavírus járvány negyedik hullámának kialakulása, mi sem vagyunk kivételek - mondta az Atv ma reggeli adásában Kacskovics Imre immunológus.

A delta variáns agresszív terjedése miatt is javasolta, hogy a diákokat minél hamarabb oltassák be, hogy az iskolakezdésre kialakuljon a védettségük. Mint mondta, a megbetegedések szempontjából nem a fiatal korosztály a legveszélyeztetettebb csoport, de a vírus átadása szempontjából terjesztők lehetnek.

Az oltások hatékonyságával kapcsolatban kiemelte, hogy működnek a védőoltások, de a vírus agresszív terjedése miatt a beoltottak is megkaphatják a vírust, ami szaporodhat a szervezetükben, azonban az oltás a megbetegedéstől véd.

A negyedik hullám miatt is azt javasolta az időseknek, hogy vegyék fel a harmadik oltást, mert az oltások után az idő előrehaladtával az antitest szint csökken a szervezetben. Fontosnak nevezte, hogy a második oltás felvételétől teljen el négy hónap, mert így nagyobb lehet az immunválasz.

A harmadik oltás fajtájáról szülva elmondta: a vakcinák közül a Pfizerrel van a legtöbb tapasztalat eddig, ez a leginkább elterjedt vakcina.

A harmadik oltás felvételére augusztus 2-a óta lehet regisztrálni Magyarországon, az oltás ingyenes.

Az eeszt.gov.hu időpontfoglalóban a kórházi oltópontok már meghirdették a foglalható időpontokat.

Az időpontfoglalóban az foglalhat időpontot, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását már több mint 4 hónapja kapta meg. (Az egydózisú Janssen vakcina esetében természetesen az első oltástól számítják a 4 hónapot).  

Aki nem tud interneten foglalni, a háziorvosánál is kérheti a harmadik  oltás beadását.