Ki kaphat 3. dózis Covid-vakcinát, és kinél indokolt?

Egészség2021. júl. 27.Haiman Éva

Augusztus 1-jén nyílt meg a lehetőség Magyarországon a koronavírus elleni vakcina 3. dózisának beadatására. A jelenlegi ismereteink szerint bárki számára, ami egyedülálló lenne a világon. Szakértők szerint azonban egyáltalán nincs szüksége mindenkinek emlékeztető vagy megerősítő oltásra, a vakcinák esetleges kombinálásáról pedig orvosi körökben is viták vannak.

A vakcinagyártók szerint jelenleg egyik koronavírus elleni oltóanyag esetében sem indokolt az alap immunizáltsághoz szükséges két dózist követően egy harmadik adag vakcina beadása. A világ tudományos közössége is szinte egybehangzóan azon a véleményen van jelenleg, hogy nincs szükség a harmadik covid oltás felvételére.

A koronavírus delta-variánsának megfékezése érdekében, illetve bizonyos helyeken a Sinopharm vagy a Sinovac vakcinák által nyújtott nem kellően magas védettség miatt bizonyos csoportok számára több országban is úgy döntöttek, megkezdik a 3. dózisok beadását. Sok helyen pedig mérlegelik ugyanezt.

Miért lehet szükség harmadik oltásra?

Az amerikai Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja (CDC) magyarázata szerint emlékeztető (booster) oltás akkor indokolt, ha egy vakcina nyújtotta immunitás kezd csökkenni. Ez jellemző például a tetanusz-oltásra, amit csak szükség esetén ismételnek, vagy az influenza elleni védőoltásokra, amelyeket évente be kell adni, mert az új típusú influenzavírusok megjelenése, illetve a régiek kombinálódása miatt más tartalmú oltóanyagra van szükség a védelemhez

A SARV-CoV-2, vagyis a COVID-19-et okozó vírus szintén mutálódik, így keletkezett a most a leginkább aggodalomra okot adó delta-variáns. Ez ellen ugyan egyelőre hatékonynak tűnnek a forgalomban lévő oltóanyagok a korábbi dózisokban, de mivel még mindig nagyon rövid ideje van velünk ez a vírus, nem tudni, meddig tart a vakcinák nyújtotta védettség.

Vannak reményt keltő jelek, a Nature folyóiratban közzétett, 2021. júniusi tanulmányban például a kutatók megállapították, hogy az mRNS-vakcinák évekig nyújtó védelmet biztosíthatnak a koronavírus ellen. A Johnson & Johnson július 1-jén közzétett vizsgálata azt mutatta, hogy az antitestek száma a kezdeti dózist követően nyolc hónap alatt megnőtt. 

Mi a helyzet Magyarországon?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) június végén, a Sinopharm vakcinákkal kapcsolatos ellentmondó védettségi mérések nyomán még azt közölte: az oltások a gyártók alkalmazási előírásának megfelelően történnek, ezért jelenleg nincs lehetőség harmadik oltás beadására. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanezzel összefüggésben az NNK-val összhangban az orvosi protokollra hivatkozott, mondván, ha az ezt lehetővé teszi, akkor majd az orvos eldönti, ki és mikor kaphat 3. oltást.

A vélemények megoszlanak arról, hogy szükséges-e a harmadik oltás, de olyan álláspont nem ismert, ami szerint ártalmas lenne, félni nem kell tőle, vagyis nincs oka, hogy elzárják tőle az embereket. A kormány ezért lehetővé teszi a harmadik oltást – ezt már Orbán Viktor jelentette be július 16-án. Elmondta azt is, hogy

a 3. dózis felvételére augusztus 1-jétől nyílik lehetőség, négy hónappal a második adag beadása után lehet kérni, de indokolt esetben az orvosok ettől eltérhetnek, ugyanott lehet majd kérni, ahol korábban is oltottak, nincs oltási sorrend, az orvos dönt arról, hogy melyik vakcinát adja be harmadikként.

Kinek javasolt az emlékeztető dózis?

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint

leginkább annak lehet szüksége a harmadik oltásra, akinek gyenge az immunrendszere.

Példaként említette a kemoterápiában részesülő onkológiai betegeket. A várandósoknak ugyanakkor egyáltalán nem javasolta a harmadik dózis beadatását, mondván, ehhez kevés adat áll rendelkezésre. Hozzátette azt is: sokkal fontosabb lenne, hogy egyáltalán az alap immunizációt megszerezzék, vagyis beoltassák magukat azok, akik ezt még egyáltalán nem tették meg, „mint egy életerős harmincéves harmadik oltása".

Lehet-e kombinálni a vakcinákat?

Az oltások kombinálására eddig csak abban az esetben volt lehetőség, ha valakinél allergiás reakció lépett fel egy adott oltóanyaggal szemben. Ez is csak néhány hete vált realitássá: Müller Cecília országos tisztifőorvos június elején jelentette be, hogy – hasonlóan más országokhoz – engedélyezik másfajta oltás felvételét annak, akinél az első adag beadása után olyan reakció lép fel, amely miatt az orvos ezt a váltást indokoltnak tartja.

Ami a harmadik oltás kombinálását illeti,

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter azt mondta: az Emmi másfajta oltást ajánl majd harmadik oltásként. Konkrétan, hogy keverjék az mRNS-vakcinákat (Pfizer/BionTech és Moderna) és a vektorvakcinákat (Szputnyik, AstraZeneca). A harmadik típusú, elölt vírus vakcinákról, amilyen a Sinopharm is, nem tett említést.

A Pfizer/BioNTech azonban az egyes oltóanyagok kombinálását nem javasolja, bár erről mindig a helyi egészségügyi hatóságok döntenek. A Comarnity vakcina hatósági engedélye jelenleg nem tartalmazza az oltóanyagok felcserélhetőségét. Az amerikai gyártó inkább a saját oltóanyagának 3. dózisát vizsgálja a koronavírus delta variánsának terjedése miatt. Már be is jelentette, hogy augusztusban várhatóan megkéri ehhez az FDA, az Amerikai Gyógyszerfelügyelet engedélyét. Az eddigi eredmények biztatóak: a Pfizer 3. dózisa 6 hónappal a 2. dózis után 5-10-szer megnöveli a szervezetben az ellenanyagszintet.

A Moderna alapítója is azt mondta, „szinte biztosan” szükség lesz a következő hónapokban egy harmadik dózisra az oltásukból.

Karikó Katalin, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója szerint azt, aki Szputnyikot vagy AstraZenecát, tehát vektor alapú vakcinát kapott, a harmadik dózisban más típusú oltóanyaggal kellene oltani.

Ennek a szakmai magyarázata az, hogy a vektorvakcináknál alkalmazott „vivőanyaggal” szemben kialakulhat a szervezetben egy olyan immunválasz, amely megakadályozhatja annak célba jutását.

Merkely Béla szerint ugyanakkor az mRNS-oltással rendelkezőknek is másféle oltást kellene majd kapniuk harmadikként, ő erre a vektorvakcinákat javasolja.

Az Oxfordi Egyetem kutatói nemrégiben tettek közzé olyan megállapításokat, amelyek szerint az AstraZeneca-Oxford, illetve a Pfizer-BioNTech vakcinák kombinálása „robusztus” immunválaszt generál a vírus ellen.

A WHO vezető tudósa, Soumya Swaminathan július 12-i sajtótájékoztatón azonban „kicsit veszélyes tendenciának” nevezte, hogy sokan az oltások alkalmazási előiratában szereplő kettő mellé egy harmadik dózist is szorgalmaznak, illetve az oltások kombinálását is a biztonságosságra és a hatékonyságra vonatkozó további adatok hiányában.

Mi a helyzet a világban az ismétlő oltással?

Franciaország mindenkinél hamarabb, még idén áprilisban tette lehetővé egy 3. adag Covid-vakcina beadását az immunhiányos betegeknek. Ez alatt értendők a szerv-és csontvevő-átültetettek, a dializáltak és az úgynevezett immunszuppresszív kezelésben részesülő autoimmun betegségek. 

A harmadik dózisra jogosultak vagy Pfizer/BioNTech vagy Moderna vakcinát kapnak, négy héttel a második után, vagy a lehető leghamarabb, ha a második adagjuk után már eltelt négy hét. 

Izrael a harmadik dózist a delta-variáns terjedése miatt engedélyezte idén nyáron. A lehetőséggel egyelőre ott is csak az immunhiányos betegeknek javasolják, például a szívátültetettek, viszont kifejezetten nem javasolják rákos betegeknek. A magyarázat szerint a kemoterápián átesett onkológiai betegek közel 90 százalékának magas szintű az antitestszintje, így nincs szükségük újabb dózisra.

Ami a 3. dózis általánossá tételét illeti, Sharon Alroy-Preis, az Egészségügyi Minisztérium közegészségügyi vezetője úgy fogalmazott: Izrael nem fog sietni semmilyen döntést a nagyközönség emlékeztető oltásáról. Hozzátette: a vírus jelenleg főként az oltatlanok körében terjed.

Bahreinben, ahol Sinopharm és Pfizer/BioNTech vakcinák közül választhat a lakosság, szintén engedélyezték a 3. oltást. Az emlékeztető vakcina is választható, de csak 50 év felettiek, elhízottak vagy legyengült immunrendszerűek vehetik igénybe.

Thaiföldön kizárólag az egészségügyi dolgozók kapnak 3. oltást, miután rengetegen megbetegedtek közülük annak ellenére, hogy teljes mértékben beoltották őket a kínai Sinovac vakcinájával. Ezentúl azokat, akik még csak egy dózis Sinovacot kaptak, másodikként AstraZenecával oltják. Azokat az orvosok és nővérek pedig, akik mindkét adag Sinovaccal beoltották, valamilyen más oltóanyagból kapják a 3. dózist.

Indonéziában is hasonlóképpen járnak el: megkezdik a koronavírus elleni vakcina harmadik adagjának beadását az egészségügyi dolgozóknak. Ott Modernát kapnak emlékeztető oltásként azok, akik már megkapták a Sinovac vagy az AstraZeneca mindkét adagját.

Az USA-ban még kivárnak. Anthony Fauci, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója - a WHO-val, a CDC-vel és az FDA-val egyetértésben – azt vallja, hogy a teljesen beoltott amerikaiaknak jelenleg nincs szükségük emlékeztető dózisra. Sürgetőbb azok immunizálása, akik még egyetlen adag védőoltást sem kaptak.

Jay Butler, a CDC fertőző betegségekért felelős igazgatóhelyettese szerint az ajánlottnál több adag beadatása akár kockázatot is jelenthet azok számára, akik teljesen be vannak oltva. Butler szerint ugyanakkor két csoportnál reális lehet az újraoltás: a 75 és 80 év közöttieknél, akiknél a legnagyobb a kockázata a súlyos Covidnak, és akik a legkorábban kapták meg az oltást, illetve az akik immunhiányos betegeknél.

Spanyolországban a múlt héten Carolina Darias egészségügyi miniszter kijelentette, minden jel szerint szükség van egy harmadik adag Covid-19 oltóanyag beadására tekintettel a koronavírus új változataira, amelyek csökkenthetik a védelmet.

Amikor arról kérdezték, vajon minden évben kell-e majd emlékeztető Covid-oltás, azt felelte: "Igen, minden kétséget kizáróan". Ő is megerősítette ugyanakkor, hogy az elsődleges cél a spanyoloknál is a lakosság lehető legteljesebb átoltottsága.  Spanyolországban a járvány jelenlegi hulláma ugyanis  a fertőzöttek 83 százaléka nem volt beoltva, 11,4 százalékuk csak egy adag vakcinát kapott, és mindössze 5,5 százalékuk vette fel mindkét oltást.

Az Egészségügyi Minisztérium szóvivője tisztázta, hogy a döntést a „tudományos bizonyítékok” alapján hozzák meg.

Az Egyesült Királyság még a tél beállta előtt engedélyeznék a harmadik dózis koronavírus elleni oltást. Ausztráliában is hasonló programot terveznek. A briteknél a tervek szerint két részletben kínálják fel a magas kockázatú csoportoknak, például az időseknek, illetve más veszélyeztetett csoportoknak. Azzal kapcsolatban, hogy melyik oltóanyagot kell használni, végleges útmutatást csak akkor adnak ki, ha további adatok állnak rendelkezésre a jelenlegi oltási program tartós hatásairól.