Közel 170 ezer 12 év feletti iskolás vette fel az oltást

Életmód2021. aug. 26.Sz.A.

A 12 éven felüli iskolások közül eddig 168 ezren vették fel az oltást, a 18-24 évesek körében az átoltottsági arány 48,5 százalékos.

A mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva és a 12 év feletti diákok közül is már 168 ezren felvették az oltást - írja a koronavirus.gov.hu.

Mivel a 12. életév betöltését követően elérhető a koronavírus elleni védőoltás, osztályra, csoportra vagy egész feladatellátási helyre vonatkozó tanügyi intézkedés főszabály szerint csak az óvodában vagy az általános iskola 1-6. évfolyamán, valamint a fejlesztő nevelés-oktatásban történik.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) kimutatásai szerint a 18 év alattiak körében Magyarországon az átoltottság 13,5 százalék, míg a 18-24 évesek körében már 48,5 százalék a mutató.

A 18 év alattiak körében a legnagyobb átoltottságot Belgiumban regisztrálták (23%), de Franciaország, Szlovénia, Portugália és Málta is 20 százalék körüli mutatókkal rendelkezik- az ECDC adatai szerint.

Mint arról már beszámoltunk, itthon a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) is kiállt a gyerekek oltása mellett. Ők is más mellett azt hangsúlyozzák, hogy

a fertőzés  kimenetele még gyermekeknél sem megjósolható, és súlyos szakmai hiba a gyermekek természetes immunitására építeni. A kamaszok nagy szerepet játszanak a vírus tünetmentes átadásában, ami a vírus cirkulációjának fenntartásával kedvez újabb mutációk kialakulásának. 

Jelenleg a Pfizer/BioNTech oltóanyaga az egyetlen, amivel a 12-15 éveseket immunizálják, a Comarnitynek június elsején adott zöld lámpát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ebben a korcsoportban. Ezzel a vakcinával oltják ezt a korosztályt más országokban is: az Egyesült Államokban vagy Izraelben.

Hazánkban a legmagasabb átoltottsági aránnyal egyébként a 70-79 éves korosztály rendelkezik, ebben a korcsoportban 86 százalékos a beoltottak aránya.