Rengeteg a halott a kabuli robbantásokban, köztük amerikai katonák is

Hírek2021. aug. 26.MTI, Növekedés.hu

A kabuli reptérnél és egy közeli hotelnél két robbantást hajtottak végre öngyilkos merénylők. Több tucat halottról közöltek híreket, köztük 13 amerikai katona is életét vesztette.

Afgán civilek között, a tömegben robbantottak fel egy bombát a kabuli Hamid Karzai reptérnél. Az áldozatok között olyan civilek vannak, akik az utolsó pillanatban, a reptér lezárása előtt még szerettek volna kimenekülni az országból - számol be a BBC.

A tálib erők szerint 13 ember meghalt a robbantásban, amelyet a reptérnek arra a szakaszára helyezték, ahol amerikai katonák segítették az evakuálást.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint két öngyilkos merénylőhöz, illetve az Iszlám Államhoz köthető a két robbantás, amelyben százan haltak meg, köztük 13 amerikai katona.

A merényletekben legalább 140 fő megsérült. A robbantásokra nem sokkal azután került sor, hogy titkosszolgálati források figyelmeztettek: iszlámista szélsőségesek robbanthatnak. A robbantásban állítólag több tálib őr is megsérülhetett.

A Reuters információi szerint is két robbantás történt, egyik a kabuli reptérnél, a másik ettől nem messze, egy hotel mellett, ahol amerikaiak és britek is tartózkodtak.

Füst száll a magasba egy robbanást követően a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 26-án.
MTI/AP/Vali Szabavun

Az evakuálás jelenleg is zajlik a kabuli reptéren, Boris Johnson brit kormányfő szerint a brit hadsereg folytatja a civilek és a katonák kimentését.

A német hadsereg (Bundeswehr) viszont csütörtökön befejezte a tálib fordulat miatt távozók kimenekítését Kabulból, az utolsó katonák röviddel a nemzetközi repülőtérnél elkövetett merényletek után távoztak az afgán fővárosból - jelentették be Berlinben.

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter rendkívüli tájékoztatóján elmondta, hogy a robbantások után két katona biztonsági okokból az amerikai csapatok egyik megerősített állomásához vonult, így nem tudott feljutni a kimenekítettek utolsó csoportjait szállító gépekre. Ők a térségben készenlétben tartott német katonai kórházrepülőgéppel távoztak. A gép a merényletek miatt landolt, hogy támogassa az amerikai erőket a sebesültek ellátásában.

A két utolsó katona elszállításával véget ért a Bundeswehr evakuálási művelete, amellyel 45 ország 5347 állampolgárát menekítették ki Kabulból - mondta a miniszter.

Angela Merkel kancellár egy másik berlini tájékoztatón elmondta: Afganisztán új, tálib vezetésével tárgyalva arra törekednek, hogy a katonai művelet után is kijuttathassanak embereket az ázsiai országból.

Az afgán fővárosban történt robbanás ellenére

Franciaország még több száz afgán kimenekítését tervezi a kabuli repülőtérről

- jelentette be Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön az ír fővárosban, Dublinban tartott sajtótájékoztatóján.

A tálibok elől menekülő civilek időközben feltorlódtak a pakisztáni határon. Pakisztánban már eddig is legalább két és félmillió afgán menekült tartózkodik.

Az afganisztáni helyzet alakulása miatt rendkívüli ülést tartanak jövő kedden az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei,

a tanácskozás fókuszában a konfliktus okozta migrációs nyomás várható fokozódására adható válaszok áttekintése szerepel - közölte az Európai Unió Tanácsának szlovén soros elnöksége csütörtökön.

Az Európai Unió vezetői és a NATO főtitkára is elítélte az afgán főváros, Kabul repülőterénél csütörtökön elkövetett robbantást,

és a terrorizmus fellángolása elkerülésének fontosságára figyelmeztettek - írja az MTI.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében kijelentette: mindent meg kell tenni a repülőtéren tartózkodók biztonsága érdekében. A nemzetközi közösségnek szorosan együtt kell működnie, hogy elkerülje a terrorizmus újbóli fellángolását Afganisztánban és a konfliktus sújtotta ország határain túl - közölte.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében létfontosságúnak nevezte a biztonságos bejutás szavatolását a kabuli repülőtérre. Hozzátette: "biztosítanunk kell, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzet ne vezethessen a terrorizmus újjáéledéséhez".

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üzenetében azt közölte: a szövetségesek elsődleges célja továbbra is az, hogy minél több embert menekítsenek ki az országból és helyezzenek biztonságba a lehető leggyorsabban.