Be kell oltani a gyerekeket is koronavírus ellen

Életmód2021. aug. 23.Haiman Éva

A felnőttek után a fejlett országokban a fiatalok és a gyerekek Covid elleni védőoltására helyeződik a hangsúly. E nélkül nincs nyájimmunitás, hagyományos oktatás, és akár a gyermekkórházakra is extra teher nehezedhet.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) augusztus 19-i adatai szerint az EU/EGT országaiban jelenleg a 18 éven aluli korosztály 89,7 százaléka védtelen a koronavírussal szemben.

A 18 évüket be nem töltöttek közül mindössze 4,6 százalék kapta meg mindkét oltást.

Az ECDC-hez tartozó országok közül 21-ból állnak rendelkezésre adatok a 18 éven aluliak átoltottságáról, a nyilvántartás azonban a teljes gyermekkorú népességhez viszonyított arányokat mutatja, és nem 12 évnél húzza meg az alsó határt, amely fölött egyébként a Covid elleni oltás beadható.

A helyzet ez alapján jelenleg Belgiumban a legjobb, ott már ennek a korosztálynak több mint egyötödét (22,1 százalékát) beoltották a Covid-védőoltás legalább az első adagjával. Viszonylag magas még a beoltott gyerekek aránya Máltán (18,8 százalék), Franciaországban (18,3 százalék) és Luxemburgban (16,3 százalék).

Magyarországon az augusztus 19-i adatok szerint a 18 éven aluliak 13,2 százaléka kapta meg legalább az első dózis oltást koronavírus ellen. Ez messze jobb arány, mint a szomszédos országokban: Horvátországban 1,1, Romániában 2,1, Szlovákiában 6,4, Szlovéniában 4,6 százalékát oltották már ennek a korosztálynak, de Ausztriában is csak a gyerekek 10,8 százalékát.

Magyarországon az augusztus 19-i adatok szerint a 18 éven aluliak 13,2 százaléka kapta meg legalább az első dózis oltást koronavírus ellen.

A KSH adatai szerint a 12 és 18 év közötti korcsoportba valamivel több, mint 590 ezren tartoznak. A kormányzati koronavírus tájékoztató oldal tegnap közzétett adatai szerint közülük eddig majdnem 200 ezren regisztráltak oltásra, és 162 ezren már meg is kapták azt.

A 16-18 évesek oltása idehaza május 10. után kezdődhetett meg az erre a célra eddig egyetlenként engedélyezett Pfizer/BioNTech vakcinával. A 12-13-14-15 éves korosztályt  a kormány döntése nyomán június közepén kezdték el oltani.

A kormány a közelmúltban úgy határozott: az iskolakezdés közeledtével az iskolákban is lehetőséget biztosít a 12 év feletti diákok oltására azoknak, akik valamilyen oknál fogva az interneten nem tudnak időpontot foglalni. Az iskolákban augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án lesz oltási akció az iskolaorvosok és a háziorvosok bevonásával. A szülők az iskolától kapnak tájékoztatást és augusztus 25-ig az iskolának vissza kell jelezniük, hogy kérik, vagy nem kérik a gyermeküknek az oltást.

A gyerekek oltása a vakcinák korosztályi engedélyeztetése után és főként a koronavírus delta variánsának felbukkanása, majd elterjedése nyomán került előtérbe. Miután a felnőttek oltása a fejlett országokban viszonylag jól halad, egyre több helyen szorgalmazzák a szakértők is, hogy oltsák be a gyerekek közül is, akiket csak lehet.

Erre nem csak a kicsik, hanem családjaik védelme és a nyájimmunitás elérése érdekében, valamint azért van szükség, mert a vakcina minden másnál nagyobb esélyt jelent arra, hogy a gyerekek az új tanévben a megszokott rendben és módon tanulhatnak, sportolhatnak.

Ettől függetlenül, például az Egyesült Államokban, a járványügyi hatóságok a koronavírus jelenleg domináns és rendkívül fertőző delta változata miatt beltéren továbbra is minden 2 éven felüli gyereknek, illetve felnőttnek maszk viselését, távolságtartást, illetve, ha ez utóbbi nem lehetséges, rendszeres szűrést ajánl. 

Itthon a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) is kiállt a gyerekek oltása mellett. Ők is más mellett azt hangsúlyozzák, hogy

a fertőzés  kimenetele még gyermekeknél sem megjósolható, és súlyos szakmai hiba a gyermekek természetes immunitására építeni. A kamaszok nagy szerepet játszanak a vírus tünetmentes átadásában, ami a vírus cirkulációjának fenntartásával kedvez újabb mutációk kialakulásának. 

Jelenleg a Pfizer/BioNTech oltóanyaga az egyetlen, amivel a 12-15 éveseket immunizálják, a Comarnitynek június elsején adott zöld lámpát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ebben a korcsoportban. Ezzel a vakcinával oltják ezt a korosztályt más országokban is: az Egyesült Államokban vagy Izraelben.

Izrael Június 21-én az izraeli egészségügyi minisztérium azt javasolta, hogy minden 12–15 éves személyt oltassanak be a COVID-19 ellen. Ott július végén a súlyos háttérbetegségben szenvedő 5-11 éves gyerekek oltását is megkezdték.

Azokban az országokban, amelyekben már megkezdődött a negyedik hullám, egyre inkább az a vélemény, hogy a Covid-19 az oltatlanok és a fiatalok megbetegedésévé vált. Ez logikus is, hiszen világszerte először az időseket, a krónikus betegeket, majd a felnőtteket oltották be, és bár közülük is vannak, akiket megfertőz a betegség, arányaiban kevésbé érintettek, mint az oltatlan csoportok.

Amerikában az előrejelzések szerint a következő két-három hónapban nőni fog a Covid-fertőzött gyerekek száma. Ez azért is aggasztó, mert már most vannak gyermekkórházak, ahol nincs szabad intenzív ágy a gyermekosztályokon a koronavírusos betegek miatt. Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia jelentése alapján augusztus első hetében több mint 93 ezer új esetet regisztráltak az amerikai gyermekek körében, ami 30 százalékos növekedés az előző héthez képest, és a legmagasabb február óta. Most már a 12 év alatti gyermekeket fenyegeti leginkább a koronavírus, mivel őket még nem lehet beoltani egyik vakcinával sem.

A legelőrehaladottabb vizsgálatok a Pfizer, a Moderna és a Johnsson vakcinájával folynak a kisgyermekek körében.

De még a Pfizer is csak az őszi hónapokra ígéri, hogy összegezni tudja az eredményeket az 5-11 éves korcsoportban tapasztaltakról, és kérheti az oltóanyag engedélyeztetését. A Moderna szóvivője azt mondta, „még ebben az évben vagy 2022 elején” jutnak oda, hogy az ő vakcinájuk is biztonsággal engedélyeztethető legyen.

Kínában a Sinovac, majd a Sinopharm vakcinája is megkapta a jóváhagyást arra, hogy már 3 éves kortól oltsanak a vakcináikkal koronavírus ellen. Kínában augusztus elején a 12-17 év közötti korosztályban indítottak oltási kampányt, és hamarosan indul egy másik a 3 és 12 év közöttiek körében is.