Kutatók szerint egyre nő a valószínűsége, hogy 110 évig is élhetünk

Életmód2021. aug. 1.B.F.

Egyre inkább növekszik annak az esélye, hogy 110 évig, vagy még annál is tovább éljünk – derül ki a University of Washington új tanulmányából. Mi magunk is sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy minél hosszabb ideig éljünk. Összegyűjtöttünk pár egyszerű és hasznos elvet.

A University of Washington kutatói matematikai modellezés segítségével vizsgálták meg azt a kérdéskört, hogy az emberek 2020 és 2100 között „szupercentenáriusokká” válhatnak-e. Szupercentenáriusnak azokat nevezzük, akik betöltötték a 110. életévüket.

„Rendkívül valószínű”, hogy ebben a században meg fogják dönteni a legidősebb ember rekordját - mondja Michael Pearce, a tanulmány egyik szerzője és a University of Washington doktorandusz hallgatója.

A kutatók egy nemzetközi adatbázis információit, a maximális megért életkort rögzítő International Database on Longevity adatait használták fel.

Jelenlegi a legidősebb ember, aki valaha élt, a francia Jeanne Calment volt, aki 1997-ben halt meg 122 éves korában. Pearce szerint jelenleg 68 százalék a valószínűsége annak, hogy 2100-ra valaki eléri a 127, 13 százalék pedig, hogy valaki eléri a 130 éves kort.

Többek között az orvostudomány fejlődése is befolyásolhatja az emberek lehetséges élettartamát: annyi előrelépés történt a biológiai öregedés területén, hogy egyes szakértők úgy gondolják, hogy végül képesek leszünk „gyógyítani” az öregedést.

A tudósok szerint nem elrugaszkodott elgondolás az, hogy a 2100 előtt még elérjük, hogy az emberek akár 120 évig is élhessenek. Egy májusban közzétett tanulmány során megvizsgálták az öregedés biológiai jelzőit (biomarkereket) az emberek vérében, és megállapították, hogy

az emberek stresszmentes, betegség nélküli környezetben elméletileg képesek akár 150 évet is megélni.

Mi magunk is sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy minél tovább éljünk – hívja fel rá a figyelmet a CNBC.

A Harvard 2018-as tanulmánya azt találta, hogy azok, akik ezt az öt elvet beépítettek az életükbe:

  1. kiváló minőségű, egészséges ételeket fogyasztottak,
  2. napi legalább 30 percet mérsékelt vagy erőteljes fizikai aktivitást végeztek,
  3. egészséges testsúly tartottak fenn,
  4. nem fogyasztottak túl sok alkoholt
  5. és nem dohányoztak,

esetükben a várható élettartam akár 10 évvel is megnőhetett.

Egy másik tanulmány azt sugallja, hogy a megfelelő gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztása elősegítheti a hosszabb életet. A kutatók szerint napi két gyümölcs- és három zöldség fogyasztása már képes növelni a várható élettartamot.