Egyre több a nem dolgozó és nem tanuló fiatal: mi áll a háttérben? - podcast

Hírek2021. aug. 1.Növekedés.hu

A 20-34 évesek körében minden harmadik fiatal nő nem dolgozik és nem is tanul, ez az arány a férfiaknál 10 százalék. A 25-34 éves korosztály 42 százaléka még otthon él, közel háromnegyedük főállásban dolgozik, de nem engedheti meg magának, hogy külön költözhessen. Ennek hátteréről beszélt Szabó Anna, a növekedés.hu vezető szerkesztője a Trend FM Reggeli Monitor műsorában.

Hazánkban egyre később költöznek el otthonról a fiatalok, és tavaly tovább emelkedett azoknak az aránya, akik nem dolgoznak, és nem is tanulnak. Igaz, ez egy réggebb óta tartó folyamat része: 2005 óta majdnem megduplázódott a sem nem dolgozó, sem nem tanuló, szüleikkel élő fiatalok aránya, amely most 10 százalék feletti. A fiatal férfiak a pandémia előtt átlagosan 28,5 évesen költöztek el otthonról, a fiatal nőknél ez közel három évvel kevesebb.

Az Európai Unióban a leghamarabb az északi államokban költöznek el otthonról - Svédországban 17,8 évesen -a legtovább Horvátországban, Olaszországban és Görögországban maradnak a szüleikkel.

A régióban a cseh fiatalok költöznek el otthonról a leghamarabb (25 évesen) a lengyelek pedig a legkésőbb (27,4 évesen).

A háttérben a tanulással töltött idő kitolódása, a fiatalok nagyobb munkanélkülisége, illetve egyre inkább a magas albérleti és ingatlanárak állnak.

Magyarországon az otthon maradó fiatalok (25-34 éves korosztály) aránya sokat emelkedett 2005-höz képest, a kényszerből vagy kényelemből a 'mamahotelben' maradók 72 százaléka főállásban dolgozik, 10-11 százalék tanuló és hat százalék inaktív, vagyis (hivatalosan) nincs munkahelye, és nem tanuló.

Több tendencia is közrejátszik az inaktívak arányának növekedésében - többek között erről esett szó a Trend FM műsorában.