Nagy szükség van most a Covidból gyógyultak vérplazmájára

Egészség2021. márc. 5.H. É.

A koronavírusból felgyógyult donorok jelentkezését várja az Országos Vérellátó Szolgálat, hogy minél több súlyos állapotú betegen segíthessenek a kórházakban.

Egyre több a plazmakezelésre szoruló beteg, ugyanakkor csökkent a jelentkező gyógyultak száma. A jelenlegi donorszám – még többszöri plazmaadással – sem elégendő a drasztikusan növekvő igények kielégítéséhez.

Az OVSZ ezért arra kér mindenkit, aki bizonyítottan átesett koronavírus-fertőzésen, hogy mielőbb jelentkezzen mintavételre valamelyik mintavételi állomáson. Mintavételre minden véradáson lehet jelentkezni, előzetes bejelentkezés nem szükséges, csak jelezni kell, hogy plazmadonornak jelentkeznek. Részletek itt találhatók: https://www.ovsz.hu/hu/hirek/tajekoztato-konvaleszcens-plazmadonoroknak

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az első dózist követően már másnapra javulni kezdenek a gyulladásos paraméterek.

Jelenleg két konzorcium vesz részt a speciális plazmakészítmény klinikai próbájában. Az egyikben a Dél-pesti Centrumkórház, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és az Országos Vérellátó Szolgálat vesz részt, e konzorcium szakmai partnere a Biotest Hungaria Kft. és Plazma Pontokat működtető Plazmaszolgálat Kft. A másik konzorcium a plazmaterápiát alkalmazó egyetemi kutatócsoport, amelynek tagjai a Semmelweis Egyetem, a Testnevelési Egyetem, a Kedplasma és az OrthoSera. Az utóbbi által gyűjtött plazmát is az OVSZ dolgozza fel, majd felhasználásra visszajuttatja az egyetemi kutatócsoportnak.