A hétvégére tervezett AstraZeneca-oltást halasztják, de ez nem borítja a vakcinációs programot

Hírek2021. márc. 5.MTI

Az oltási program rendben halad, csak a hétvégére tervezett AstraZeneca-oltást halasztják - mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Ezen a héten várhatóan több mint 400 ezer oltást fognak beadni összesen. Ebből 114 ezer 660 Pfizer vakcinát a kórházi oltópontokon, több mint 40 ezer Modernát a szociális intézményekben, 250 ezer Sinopharmot pedig a háziorvosok oltanak - közölte az államtitkár. Hozzátéve: folytatódik az oltás az egészségügyben és a szociális intézményekben, a terv szerint a következő napokban több mint 400 ezer vakcinát adnak be.

György István közölte: Összesen már több mint 1 millió 142 ezer szúráson vagyunk túl, ami 10,9 százalékos átoltottságot jelent, ezzel Magyarország Európában a 3. helyen áll. Eddig összesen 862 ezer 953 első oltást adtak be, és 279 ezer 727 másodikat. 


Úgy fogalmazott: ütemesen és jól haladunk, ez a dinamizmus optimizmusra ad okot. Azt is jelezte ugyanakkor, hogy mintegy 74 ezer AstraZeneca vakcinánál az sms kiértesítéses technika "a regisztráltak és az állami adatbázis közötti gyakorlatban jelentkező szinkronizációs problémák miatt most felfüggesztésre kerül", de nemsokára beoltják azokat, akik már kaptak értesítést. Ők rövidesen új értesítést kapnak sms-ben. "Mindenkitől elnézést kérünk, akinek ez kellemetlenséget okozott" - tette hozzá.