Nemzeti Laborszolgáltató jön létre - A magánszolgáltatók kiszorulnak a piacról?

Egészség2021. szept. 2.H. É.

Már a közeli jövőben létrejöhet a Nemzeti Laborszolgáltató, amihez „erősen ajánlott” lesz csatlakozniuk az állami kórházaknak – derült ki egy szakmai rendezvényen.

Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese az IME Országos Egészség-gazdaságtani konferenciáján közölte:

jelen pillanatban 270 laboratórium működik az országban, de elég lenne 80.

Ebből látszik, hogy mindenki szigetszerűen fejlesztett, aminek következtében nagyon alacsony a működési hatékonyság.

Ezért egy erős centralizáció lesz, amelynek során várhatóan 8 regionális nagy labor jön létre.

Ezekbe koncentrálják majd a nagy szaktudást igénylő, ritkább és ezért költségesebb vizsgálatokat. Abban bíznak, hogy egy költséghatékonyabb laborrendszer jön létre a magyar egészségügyben – közölte Takács Péter.

Arra a kérdésre, hogy mikorra alakulhat meg a Nemzeti Laborszolgáltató, azt válaszolta, a folyamat legelején vagyunk. Hozzátette:

óvatosan kell eljárni, hiszen élő közbeszerzéseik, közreműködői szerződéseik vannak a közkórházaknak különböző laborszolgáltatókkal, azoknak van egy kifutási idejük.

Másrészt egy komoly logisztikai hálózatra van szükség, hiszen ha a mostaninál jóval kevesebb helyen lesz helyben labor, meg kell szervezni a mintavételi pontokról a levett vér és egyéb anyagok elszállítását.

A főigazgató-helyettes szerint ez legalább egy jó féléves munka, amelyet követően az állami kórházak többsége már az új Nemzeti Laborszolgáltatóval dolgozik együtt.

Ez – mint fogalmazott – egy erős ajánlás feléjük, de lehetőség a magán-egészségügyi intézmények számára is.