Innovációs Nap az ELTE-n: bemutatkozott a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium projekt

Siker2021. júl. 6.Dajkó Ferenc Dániel

Átadták az ELTE Innovációs Nap keretében az ELTE Innovatív Kutatója és az Innovatív Hallgatói Ötletpályázat díjakat. Számos tehetséges fiatal kutató egyetemista nyert el komoly ösztöndíjakat. Az esemény idén rendkívül különleges volt, ugyanis bemutatkozott a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával elindult TINLAB azaz a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium projekt.

Innováció, tehetség gondozás, az új kutató generáció kinevelése fontos, az egész társadalom számára nélkülözhetetlen feladat. Tudják ezt az ELTE Innovációs Központnál is, ahol immár hagyomány, hogy évről-évre, így idén is megszervezik az Innovációs Napot.

Az idei esemény különleges volt

A eseményen megismerhettük a mögöttünk álló év legkiemelkedőbb kutatói és hallgatói eredményeit, illetve megtudtuk kik részesültek az egyetem legjobbaknak járó elismeréseiben, az ELTE Innovatív Kutatója díjban és az Innovatív Hallgatói Ötletpályázat díjban - ebben az évben azért is különleges volt, mert bemutatkozott rajta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott TINLAB, azaz Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium projekt.

Átadták a legjobb kutatási eredményekért járó díjakat

A rendezvényt az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, Dr. Borhy László nyitotta meg, aki beszélt a fiatal kutatók kinevelésének a fontosságáról és az ELTE feladatairól a kutatás fejlesztés területén, majd ünnepélyes keretek között átadta a legjobb kutatási eredményekért járó díjakat.

Borhy LászlóDr. Borhy László, Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora; forrás: ELTE/Rusznák Gábor

Az ELTE Innovatív Kutatója díjat a CollMot Kft. kutatócsoportja nyerte el. A csapat tagjai, Vásárhelyi Gábor, Dr. Vicsek Tamás, Nepusz Tamás, Somorjai Gergő, Virágh Csaba, Tarcai Norbert Richárd, Balázs Boldizsár mind kötődnek az ELTE TTK Biológiai Fizika Tanszékhez. Kutatásuk a drónok döntéshozatalával és önszerveződő csoportos mozgásával foglalkozik. A szellemi alkotás vonatkozásában az ELTE hasznosítási szerződést kötött a feltalálók egy része által alapított spin-off vállalkozással.

Fiatal tehetségek jutottak ösztöndíjhoz

Azt is megtudthattuk, hogy kik azok a fiatal tehetségek, akik elnyerték az Innovatív Hallgatói Ötletpályázat díjat.

Az első helyezett: Sőnfeld Álmos (ELTE IK) Smart Tables kutatási anyaga lett, melyért 400 ezer forint összegű ösztöndíjban részesült.

ELTE Innováció napjaAz első helyezett: Sőnfeld Álmos; forrás: ELTE/Rusznák Gábor

A második helyezést Paulik Dominik (ELTE GTI) érte el PetWiseCare - Responsible Pet- and Farmsitting projektjével, ezért 200 ezer forintos ösztöndíjjal jutalmazták.

ELTE Innováció napjaA második helyezett: Paulik Dominik; forrás: ELTE/Rusznák Gábor

A harmadik helyezett: Ficzere Tamás (ELTE PPK) volt, FESTPLORER - Eszköz a jövő fesztiváljának címet viselő munkájával, melyért egy 100 ezer forintos ösztöndíjat kapott.

Születtek különdíjat érdemlő szellemi alkotások is. 

Ezek közül Társadalmi innovációs különdíjat ért Juhász Bence (ELTE GTI) MeMo nevű kutatása. Díjazása egy 250.000 Ft összegű ösztöndíj volt, mely „Az ELTE Innovációs Ökoszisztémájának fejlesztése az ipari elvárásokkal összhangban” című 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00004 számú projekt keretében kerül kifizetésre.

 A Leginnovatívabb együttműködés különdíjat Zábó András (ELTE TTK) kapta a CseperedŐ című projektért, melyért 250.000 Ft összegű ösztöndíjban részesült, ami „Az ELTE Innovációs Ökoszisztémájának fejlesztése az ipari elvárásokkal összhangban” című 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00004 számú projekt keretében kerül kifizetésre.

 A Start it @K&H különdíjjal két csapatot jutalmaztak:  Az egyik Seregély Máté (ELTE GTI) kutató csoportja, munkájuk címe „Going to be”, a másik díjazott csoport pedig Tóth István Andrásé (ELTE GTI) és kutatótársaié, az ő projektjük neve Internity.

Mindkét különdíjjal jutalmazott csapat a Start it @K&H startup inkubátor legközelebbi, 2021. őszi kiválasztási folyamatában automatikusan a döntő körbe (Pitch Day) kerül.

TINLAB projekt - az ITM és az NKFIH támogatásával

Az esemény díjátadót követő részén, a TINLAB Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium projektet mutatta be, Magyar Dániel az ELTE, Dr. Olajos István a Miskolci Egyetem, Dr. Máhr Tivadar a Pannon Egyetem, és Kiss Gábor pedig a Hárfa Alapítvány képviseletében.

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium 2020 végén kezdte meg munkáját -hangzott el. A közel 5 éves projekt koordinátora az ELTE, a konzorcium partnerei a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem és a Hálózat a Regionális Fejlesztésért Alapítvány. 

A laboratórium az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával indult el. A TINLAB egyik fő célja, hogy a társadalmi innováció definíciójára és támogatási keretrendszerére javaslatot tegyen nemzeti szinten, de ezzel együtt a hazai társadalmi innovációs kutatás-fejlesztési és innovációs törekvéseket beágyazza a nemzetközi együttműködési rendszerekbe is.

 A labor keretében létrejövő tematikus KFI fórumok és szakmai műhelyek célja valóban újszerű megoldások kidolgozása egyrészt társadalmi problémákra, másrészt a technológiai változásokhoz kapcsolódó társadalmi igényekre válaszul.

A projekt tematikailag nagyon széles területeket ölelhet fel, mint például (de a teljesség igénye nélkül): társadalmi jólét, digitalizáció társadalmi hatásai, lokális társadalmi innovációk, környezeti szempontú társadalmi innovációk vagy éppen a jövő közösségei és munkaerőpiaca.

(A címlapi, és borítókép forrása: ELTE/Rusznák Gábor)