Kilépett a lakossági piacra a legnagyobb kapacitású hazai COVID-labor szolgáltató

Egészség2021. jún. 15.Növekedés.hu

A Vascular Diagnostics az elmúlt hónapokban kiemelt partnerként biztosított napi 12.000-es COVID vizsgálati kapacitást laborszolgáltatásaival hazai egészségügyi intézmények számára. Májustól, a 10 különböző COVID-tesztből álló szolgáltatás már a lakosság számára is elérhető, köztük a jelenleg legkeresettebb, oltás utáni védettséget mérő vizsgálatok. Akár már a foglalás napján is találhatunk szabad időpontot a számunkra legkönnyebben elérhető Vascular Diagnostics laborban, és az antitest-vizsgálatok eredményére átlagosan alig egy napon belül elérhető.

A Vascular Diagnostics egyedülálló technológiai hátterével tavaly november óta közel 640 000 COVID-tesztet végzett Magyarországon. A laborban alkalmazott robotizált mintapreparálás és molekuláris diagnosztika a szektor hazai piacán kimagasló érzékenységet és precizitást biztosít az eljárásoknak. A Vascular Diagnostics jelen pillanatban is a napi COVID molekuláris diagnosztikai tesztvolumen egyik legjelentősebb szereplője.

A vállalat 2021 májusától a lakosság számára elindította antitest-vizsgálatait a VIII. kerületi Füvészkert utcai laborban és két további budapesti helyszínen is elérhetővé váltak a tesztelések.

Az elmúlt heteket tekintve a legkeresettebb szolgáltatás a védettségi igazolványhoz felhasználható vizsgálatok, valamint a kiegészítő tesztként működő sejtes immunitás vizsgálat. A cég 10 fajta COVID-tesztet kínál (ELISA, PCR és antigén gyorsteszteket), amelyek angol nyelvű lelettel is igényelhetők.

Lassan fél éve indult el Magyarországon az oltási program, és ugyan önmagában a vakcina sokak számára jelent jogos megnyugvást, a teljes bizonyosságot sokan az antitest-vizsgálatokban látják. A jelenleg itthon elérhető 6 oltóanyag után kiváltott immunreakció tesztelésére a Vascular Diagnostics tesztjei megbízható eredményt garantálnak, továbbá nem kell napokat sem várni arra, hogy elvégezzék az adott teszteket. Az eredmény a vizsgálatot követően maximum 48 órán belül e-mailben érkezik.

Példanélküli hónapokat tudhatunk magunk mögött, és büszke vagyok arra, hogy a legtöbb tesztet cégünk végezte a hazai egészségügy számára. A lakosságnak ugyanakkor nem csupán az utazás vagy a szórakozás fontos, hanem a mindennapok gondtalan megéléséhez szükséges biztonságérzet visszaszerzése is, melyre kiváló kiegészítő eszköz az antitestvizsgálat. Éppen ezért nyitottuk meg kapacitásainkat a lakossági ügyfelek számára is, ahol ugyanazokat a magas színvonalú diagnosztikai szolgáltatásokat nyújtjuk, rövid határidővel, amit üzleti partnereink már megszokhattak

– mondta dr. Péterfi Zalán, a Vascular Diagnostics kutatási igazgatója.

Ugyanakkor fontos arra ügyelni, hogy koronavírus elleni oltást követő vizsgálatoknál legalább két hetet érdemes várni a második vakcina (kivéve a Janssen egydózisú vakcináját) beadásától számítva a valóban megbízható eredményhez.

A Vascular Diagnosticsnál elérhető COVID diagnosztikai tesztek

1. PCR teszt

Ez a rendelkezésre álló legpontosabb és legérzékenyebb mikrobiológiai diagnosztikai módszer az aktuális SARS-CoV2 fertőzés detektálására. Előnye az antigén gyorstesztekkel szemben, hogy a mintában található kis mennyiségű vírus RNS-t is képes a reakció során megsokszorozni és ezáltal kimutatni, tehát sokkal érzékenyebb, továbbá a SARS-CoV2 meghatározott genomiális régiójához kötődő primerekkel nagyfokú specificitást biztosít, így nem ad álpozitív eredményt.

2. ELISA tesztek:

- A vírus különböző alkotórészei ellen termelt ellenanyagok mérésére alkalmas diagnosztikus vizsgálati módszer.
- A kiadott lelettel a 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet alapján védettségi igazolvány igényelhető.

Elérhető vizsgálatok:

- Anti-Spike IgG: A vírus felszínén található Spike (tüske) fehérje vesz részt a gazdasejtek felszínén található receptorokhoz való kötődésben, ezáltal a vírus sejtbe való bejutását segíti elő. Az ellene termelt IgG típusú ellenanyagok kvalitatív vizsgálatával mind a fertőzés, mind az oltás hatására kialakuló ellenanyagválasz detektálható.

- Anti-Spike IgG kvantitatív meghatározással: A kvantitatív ellenanyagszint meghatározás pontosabb mérést tesz lehetővé, és az ellenanyag kinetika is nyomon követhető ezzel a módszerrel, ami a fertőzés kiállása után, vagy az oltás hatására termelődött ellenanyagok időbeli változását, a védettség lecsengését is jelezni képes.

- Anti-NCP IgG: a vírus nukleokapszid fehérjéje (NCP) fertőzés során bejut a fertőzött sejtekbe és ellenanyag választ vált ki. Az ellene termelt antitestek kimutatásával az mRNS alapú és a vektor vakcinák által kiváltott, illetve a fertőzés kiállása után kialakuló immunválasz biztonsággal elkülöníthető.

- Neutralizáló antitest: a kompetitív ELISA módszer lehetővé teszi, hogy a vírus-gazdasejt kapcsolódását megakadályozó, védő hatású ellenanyagok jelenlétét detektáljuk a vizsgált személyek véréből. A reakció során a vírus Spike (tüske) fehérje receptor kötő részének (receptor binding domain -RBD) és a humán sejtek felszínén jelen lévő, a vírus-gazdasejt kapcsolat szempontjából legfontosabb receptor, az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) kapcsolata gátlódik, amennyiben a vizsgált személy mintájában megtalálhatóak a neutralizáló hatású ellenanyagok. A módszer előnye a többi, pusztán ellenanyag kimutatáson alapuló vizsgálattal szemben, hogy nem csak az ellenanyagok jelenlétét, de azok tényleges védő hatását is képes igazolni.

3. Sejtes immunitás vizsgálat:

A vizsgálatról: A SARS-CoV2 fertőzés elleni védekezésben az ellenanyagok mellett fontos szerepet töltenek be az immunsejtek is, melyeknek a fertőzés kiállását követően, vagy a védőoltás hatására kialakult SARS-CoV2 specifikus aktivitását mikrobiológiai módszerekkel igazolni lehet. A vizsgálatsorán 24 órás, vírus specifikus antigénnel történő stimuláció után mérjük a T-limfociták által termelt interferon-gamma kibocsájtást, melynek szintje alapján meghatározható a T-limfociták aktivációjának mértéke. A vizsgálatot alvadásgátolt vérből végezzük, melyhez vénás vérvétel szükséges. A vizsgálatot javasolt az ellenanyag vizsgálat mellett kiegészítő tesztként elvégezni, hogy ezáltal teljesebb képet kapjunk a szervezet SARS-CoV2 specifikus védekezéséről.