Egyre közelebb a valóban testsúlycsökkentő tabletta

Életmód2023. jún. 28.Áldott Rebeka

A Wegovy súlycsökkentő injekcióban található hatóanyagok már tabletta változatban is elérhetőek lesznek, és hasonló eredményeket ígérnek, mint az óriási eladásokat produkáló gyógyszer. A pirulákat gyártó cég, a Novo Nordisk tervei szerint már az idei évben benyújtja a gyógyszereik jóváhagyási kérelmét az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalában.

Már bevett módszer a cukorbetegek súlycsökkentésében az injekció, de most a Novo Nordisk szájon át bevehető tablettákat tesztel. A súlyunk és testképünk elfogadását hirdetők éles kritikákat fogalmaztak meg az új fogyókúrás módszerről, számol be a MarketWatch tudósítása.

Dr. Daniel Bessesen, a Denver Health endokrinológiai osztályának vezetője szerint az emberek többsége szívesebben választja a súlycsökkentő tablettákat az injekciós változattal szemben. 

Azonban a pirulák nem feltétlenül bizonyulnak jobb választásnak annak a több százezer embernek, akik már olyan injekciós kezelés alatt állnak, mint az Ozempic vagy a Wegovy, mondta Dr. Fatima Cody Standford, a Massachusetts General Hospital elhízástudományi orvosa és belgyógyásza. Ezenkívül egyes betegek előnyben részesítik a heti egyszeri beadással is hatékonyan működő injekciót a tablettákkal szemben, amiket 30 perccel a reggeli étkezés előtt mindig be kell bevenni.

A Novo Nordisk már forgalmazza a Rybelsust, ami a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett szemaglutid orális változata. Ezt a hatóanyagot alkalmazzák az Ozempic és a Wegovy cukorbetegség elleni gyógyszerben is. A gyógyszer jelenleg 14 milligrammig terjedő adagokban érhető el.

Az American Diabetes Association éves ülésén közzétett vizsgálatok eredményei meggyőzőek a tabletta hatékonyságát tekintve. A kutatás során a 25 és 50 milligrammos orális szemaglutid dózisok hatását tanulmányozták a testsúly csökkentésében, a vércukorszint javításában és a további egészségügyi markerek változásában.

A 16 hónapig tartó, körülbelül 1600 túlsúlyos vagy elhízott, 2-es típusú cukorbetegség miatt kezelt ember bevonásával végzett vizsgálat eredményei szerint a nagy dózisú napi tabletták lényegesen jobban csökkentették a vércukorszintet, mint a Rybelsus szokásos adagja. A 96 kg kiindulási súlynál a magasabb dózisok 7 és 9 kiló közötti súlyvesztést eredményeztek. Ezzel szemben az alacsonyabb dózisú tabletta körülbelül 4,5 kg fogyást idézett elő.

Egy másik 16 hónapos vizsgálatba több mint 660 olyan elhízott, vagy túlsúlyos felnőttet vontak be, akik legalább egy, a túlsúlyossághoz kapcsolódó betegségben szenvedtek, a cukorbetegségen kívül. A kutatások eredményei szerint a napi 50 milligrammos tabletta segített a résztvevőknek, hogy a testtömegük 15 százalékát elveszítsék, vagy körülbelül 16 kilótól szabaduljanak meg. Azok a páciensek, akik placebót kaptak, a kiindulási súlyukhoz képest csupán 3 kg-mal nyomtak kevesebbet a vizsgálat végén.

Ez „összhangban van” azzal a súlycsökkenéssel, amit a legnagyobb dózisú Wegovy hetente történő beadása eredményezett, nyilatkozták a tanulmány szerzői.

Természetesen mellékhatásokat is vizsgálták a kutatások során.

A szemaglutid bármilyen méretű adagját szájon át alkalmazó résztevők körülbelül 80 százaléka tapasztalt enyhe vagy közepesen súlyos bélrendszeri problémákat, például hányingert, székrekedést vagy hasmenést.

Az 50 milligrammos gyógyszer vizsgálata során pedig a jóindulatú daganatok nagyobb arányban fordultak elő azoknál az embereknél, akik ezt a gyógyszert szedték, mint a placebót. Ezenkívül a gyógyszert szedők körülbelül 13 százalékánál jelentkezett „megváltozott bőrérzet”, mint például bizsergés vagy fokozott érzékenység.

Egyes kritikusok attól is tartanak, hogy egy tabletta az elhízott embereket nyomás alá helyezi, hogy kezdjék el a használatát. Ez pedig társadalmi megbélyegzést válthat ki azokkal szemben, akik nem tudnak vagy nem akarnak fogyni, mondta Tigress Osborn, a National Association to Advance Fat Acceptance elnöke, ami egy amerikai nonprofit szervezet, amelynek célja a túlsúlyos emberek életminőségének javítása.

"Nincs menekvés attól a narratívától, hogy a testük rossz, és meg kell változni" - mondta Osborn.

Ennek ellenére a Novo Nordisk a cukorbetegség és az elhízás kezelésére szolgáló nagyobb dózisú tabletták népszerűségében reménykedik. Az elvárásaik természetesen nem alaptalanok, hiszen a Rybelsus eladásai tavaly elérték az 1,63 milliárd dollárt, ami több mint kétszerese a 2021-es forgalmuknak.

A Novo Nordisk illetékesei szerint még túl korai megmondani, hogy mennyibe kerülnének a cég nagy dózisú tablettái, vagy hogyan tervezi a cég garantálni a megfelelő gyártási kapacitást a kereslet kielégítésére. Várhatóan a cég által forgalmazott injekciós súlycsökkentő, a Wegovy még szeptember végéig hiánycikk lesz.

A piacon találkozhatunk más súlycsökkentő tablettákkal is, de egyik sem éri el a Wegovy-hoz hasonló injekciós kezelések jelentős súlycsökkenését. Az Eli Lilly and Company és a Pfizer is előrehaladott stádiumú kutatásokról számoltak be a közelmúltban, ezek várhatóan megkönnyítik a cukorbetegség elleni küzdelmet.