Vészjósló forgatókönyvet közölt Európáról a WHO

Egészség2021. nov. 23.Sz.A.

A Covid fertőzés lett Európában a vezető halálok, és márciusig 2,2 millióan veszíthetik el az életüket a járványban - figyelmeztetett a WHO.

A szervezet európai regionális igazgatója Hans Kluge szerint nem elég az oltás és az emlékeztető oltások felvétele, több,

az eddiginél szigorúbb biztonsági előírásokat is kellene alkalmazni.

Ilyen például a közterületeken a maszkviselés, az emberek közötti távolságtartás és a zárt térben a rendezvények elkerülése, illetve a gyakori kézmosás. 

Európában naponta közel 4200-an hunynak el koronavírushoz köthető betegségekben - írja a Marketwatch, amely a WHO közleményét idézi.

Ebben Hans Kluge úgy fogalmazott, hogy

kemény tél vár Európára, és a kormányoknak komoly döntéseket kell hozniuk, hogy stabilizálják a helyzetet. A szakember hangsúlyozta, hogy a koronavírus delta variánsa sokkal könnyebben terjed, és nagyon sok európai országban a kórházaknak nagy leterheltséggel kell majd megküzdeniük.

A John Hopkins Egyetem és az Our World in Data adatai mutatják a napi fertőzések 7 napos mozgóátlagát, illetve a napi halálesetek számát:

Eszerint a napi esetszámot tekintve jelenleg Szlovákiában a legrosszabb a helyzet, a Covidhoz köthető halálesetek száma viszont Bulgáriában, Romániában, Lettországban és Magyarországon a legmagasabb. A legjobb átoltottsággal rendelkező Írországban és Portugáliában a fertőzésszámok és a halálesetek száma is jóval alacsonyabb.

Átoltottság szempontjából a Balkánon és Ukrajnában a legrosszabb a helyzet.

Az alábbi ábrán a szomszédos államok átoltottsági mutatóit lehet látni:

Jens Spahn német egészségügyi miniszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy

a tél végére Németországban mindenki beoltott, felgyógyult, vagy elhunyt lesz.