Varga Mihály: évi 500 milliárdnyi értéket állíthat elő a hazai egészségipar

Egészség2021. nov. 23.MTI

A hazai egészségipar az újonnan létrejött kapacitásokkal együtt várhatóan évi 500 milliárd forint értéket állít majd elő - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga Mihály szerint az egészségipari támogatási programmal új iparág alapjait tették le, amely a várakozások szerint idén 180 milliárd forint árbevételt ér el, és ez csaknem akkora, mint a hazai bányaszektor kibocsátása. Az új beruházásoknak köszönhetően a szektor másfélszeresére nőhet a program előttihez képest, és az ország önellátása a jövőben nem függhet csak a külföldi szállítóktól.

A magyar egészségipar mintegy 50 ezer embernek ad munkát. Olyan beruházások valósultak meg, amelyek révén a teljes régió védőfelszerelés-gyártóinak alapanyag-igényét fedezni lehet, de biztosítottá vált a koronavírus ellen hatásos gyógyszer, a Favipiravir tablettagyártása, évi 40 millió darab, laborvizsgálatokhoz használt orvosi pipetta hazai előállítása, valamint Magyarország önellátóvá vált maszkgyártásban és fertőtlenítőszerek készítésében is.

A program keretein belül a kormány 2020-ban és 2021-ben összesen 67 milliárd forint vissza nem térítendő fejlesztési forrással támogatta a hazai egészségipari gyártást 67 helyszínen, 87 milliárd forint összegű fejlesztéshez járulva hozzá - állapította meg a miniszter.