11 százalék az infláció - A banki betéti kamatok nulla körül

Elemzések2022. júl. 13.HP

A bankok által kínált betéti kamatok a jegybanki kamatemelések ellenére továbbra is csupán egy hajszállal haladják meg a nulla százalékot. A bankok ugyanis bőven el vannak látva forrással. A bankszektor hitel/betét mutatója alig haladja meg a 70 százalékot. Ráadásul a lakosság pénzügyi tudatossága sincs megfelelő szinten. Versenytárs pedig akadna. Az Egyéves Magyar Állampapír 4,25 százalékos kamatot kínál.

Az MNB kamatemeléseinek ellenére jellemzően továbbra sem emelkedik a kereskedelmi bankokban elhelyezett betétek kamata.

A bankmonitor.hu adatai alapján az alábbiak szerint alakul az egyéves lekötött forint bankbetétek kamata (EBKM számai).

Gránit Bank

1,40% és 4,45% között

OTP Bank

0,01%

OTP Bank, új pénzre, feltétellel

2,50%

Takarékbank

1,10%

Cetelem Bank

1,00%

UniCredit Bank

0,25%

MKB Bank

0,15%

Erste Bank

0,10%

CIB Bank

0,03%

Raiffeisen bank

0,01%

K&H Bank

0,01%

Forrás: bankmonitor.hu

Miért nem emelkedik a kamat?

Az MNB az elmúlt negyedévekben lendületes kamatemelési ciklust folytatott, aminek eredményeképpen 10 százalék közelébe emelkedett az irányadó ráta Magyarországon.

A jegybanki kamatemeléseket ugyanakkor nem követik le a kereskedelmi bankok. Ennek a legfontosabb oka, hogy jelenleg óriási a forrásbőség.

A bankszektorban az átlagos hitel/betét mutató pár százalékkal haladja meg csupán a 70 százalékot. Ez lényegében azt jelenti, hogy a bankok a bankbetétek 70 százalékát helyezik ki hitel formájában.

Az egészséges érték 80-85 százalék közelében lenne. E szintek felett lennének a bankok motiváltabbak, hogy több forrást szerezzenek bankbetétek formájában, amihez szükséges lenne a betéti kamatok megemelése.

Egyelőre azonban távol vagyunk ettől az értéktől, így még egy ideig nem várható a betéti kamatok jelentős megemelése.

Hitelezés

A pénzintézetek érvelése alapján az alacsony betéti kamatok szükségesek ahhoz, hogy a hitelkamatok is alacsonyan maradjanak.

Vagyis közvetetten a betétesek is „hozzájárulnak” a kedvezőbb hitelezési feltételek kialakulásához.

Természetesen az alacsonyabb hitelkamatok révén a bankok jobban megállják a helyüket az egyébként erős piaci versenyben, ami a hitelállomány és a banki bevételek növekedését eredményezi.

Pénzügyi tudatosság

A lakosság pénzügyi tudatossága ráadásul nincs megfelelő szinten. Az ügyfelek nem veszik ki tömegesen a pénzüket az alacsony betéti kamatot kínáló bankoktól és ehelyett nem helyezik el a jóval magasabb kamatot nyújtó lakossági állampapírokban. Emiatt sincs akkora nyomás a bankokon, hogy megemeljék a betéti kamatlábakat.

A jegybanki kamatemeléseknek és az általános hozamemelkedésnek köszönhetően az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) 4,25 százalékos kamatot kínál. E lakossági állampapír komoly versenytársa lehetne a bankbetéteknek.

Egyéves Magyar Állampapír

A hivatalos tájékoztatás alapján az Egyéves Magyar Állampapír 1 éves futamidejű, fix kamatozású, 10.000 forintos alapcímletű értékpapír. Jegyzés útján kerül forgalomba. Jegyezni névértéken, azaz 100 százalékos árfolyamon lehet.

Az egyéves futamidő a jegyzés lezárását követő második munkanaptól kezdődik. Futamidő végén a kamat a tőkével együtt kerül az ügyfél számláján jóváírásra. A 2019. június 1-jét követően vásárolt Egyéves Magyar Állampapír kamatadó-mentes befektetés.