Orosz csapatösszevonások a Donbasszban - körvonalazódik, hol fog támadni Oroszország

Elemzések2022. júl. 13.Dajkó Ferenc Dániel

Nem mozdultak el tegnap sem a frontvonalak, azonban Donyeck megye kormányzója szerint folyamatos az orosz csapatösszevonás négy város térségében. Oroszország tüzérségi támadásokkal készíti elő a későbbi offenzívát. A légitámadások folyamatosak. Ma tárgyalnak az odesszai kikötőről. Putyin Iránba látogat. Brazília Oroszországtól vesz üzemanyagot.

Változatlan frontvonalak

A frontvonalak a tegnapi napon is változatlanok maradtak. Nem kezdeményezett jelentősebb offenzívát Oroszország kedden sem. Ukrajna szintén nem indított semmilyen komoly műveletet.

Növekvő orosz jelenlét

Mindeközben Oroszország folyamatosan bővíti a Donbasszban jelen lévő katonai erejét. A Donyecki terület kormányzója Pavlo Kyrylenko is az orosz csapatok növekvő jelenlétéről számolt be, különösen Bakhmut, Szeverszk, Kramatorszk és Szlavjanszk térségében, így valószínűsíthető, hogy az orosz támadás is ezek ellen a települések ellen fog majd először megindulni. Az orosz tüzérség ezeken a területeken folyamatosan lövi a front túloldalán lévő ukrán területeket.

Oroszország új célpontjai a Donbasszban

Magas a civil áldozatok száma

Továbbra is nagyon intenzívek az orosz légitámadások és rakétatámadások. Oroszország folyamatosan napról-napra hajt végre támadásokat számos ukrán település ellen, akár a frontvonalaktól messze is. Ezeknek az elsődleges célja az ukrán infrastruktúra romba döntése, a nyugati katonai eszközök megsemmisítése és az ukrán lakosság demoralizációja, sajnos azonban gyakran sok civil is életét veszti a légitámadások során. A Csasohov Jar városa ellen intézett orosz rakétatámadásban például a legfrissebb információk alapján eddig 45-en vesztették életüket.

Nem csupán az oroszok hajtanak azonban végre olyan légicsapásokat, amiben civilek sérülnek, vagy halnak meg. Ukrajna például legutóbb az orosz megszállás alatt álló Nova Kakhovka ellen hajtott végre légitámadást, amiben legkevesebb heten haltak meg, köztük civilek és legalább tucatnyian megsebesültek.

Oroszország már a jövőre készül

Vlagyimir Putyin, orosz elnök tegnapi bejelntése alapján eközben Oroszország már a jövőre készül. Az orosz államfő szavai alapján ugyanis mostantól minden ukrán állampolgár könnyített eljárásban igényelheti az orosz állampolgárságot. Ezzel az oroszok a megszállt területek Oroszországba való integrálását készíthetik elő.

Orosz dízel hajtja majd a brazil traktort

Fontos nemzetközi hír tegnapról a háborúval kapcsolatban, hogy kiderült, Vlagyimir Putyin Iránba látogat. Teheránban hivatalosan Szíriával kapcsolatban folytatnak majd tárgyalásokat, de bizonyosan Ukrajna is szóba fog kerülni és arra is van esély, hogy katonai drónokat vásároljon Oroszország Irántól. 

Szintén fontos esemény, hogy a mai napon találkoznak Isztambulban az orosz, az ukrán és a török katonai delegáció tagjai, hogy az odesszai kikötőből történő gabonaexport újraindításának lehetőségeiről tárgyaljanak.

Az olajpiacon is történtek új fejlemények. Európa helyett úgy tűnik újabb piacot hódíthat meg az orosz olaj. Legutóbb a brazil külügyminiszter Carlos Franca jelentette be, hogy jelentős mennyiségű orosz gázolajat vásárolnak. A brazil vásárlás célja, hogy biztosítsák az elegendő üzemanyagot a mezőgazdaság számára.