500 milliárd forinttal megemelte az NHP Hajrá keretösszegét az MNB

Elemzések2021. ápr. 6.Harsányi Péter

A nagyfokú igénybevétel fényében 2500 milliárd forintról 3000 milliárd forintra emelte az NHP Hajrá keretösszegét a jegybank. Eddig 2050 milliárd forintnyi kedvezményes hitelhez jutott mintegy 31 ezer hazai kkv. A kihelyezett hitelek felét a mindennapi működést segítő forgóeszközhitelek tették ki. A legtöbb hitelt a kereskedelmi ágazatban, a feldolgozóiparban, az ingatlanügyletekben, a mezőgazdaságban és az építőiparban működő vállalkozások vették fel.

A Növekedési Hitelprogram Hajrá díjátadó ünnepségén Patai Mihály, az MNB alelnöke elmondta, az NHP Hajrá program mögött egy rendkívül sikeres év áll. Megközelítőleg 31 ezer kis és középvállalkozás részesült ebből a meglehetősen kedvező hitelfelvételi lehetőségből. Eddig összesen 2050 milliárd forintnyi hitel került a bankrendszeren keresztül a kkv szereplőkhöz.

Patai Mihály bejelentette, a jegybank a 2500 milliárd forintos hitelkeretet 500 milliárd forinttal 3000 milliárd forintra emelte.

A hazai kis és középvállalkozások tehát a következő hónapokban is számíthatnak az NHP Hajrára.

Szerkezeti és ágazati kitekintő

Pulai György, az MNB igazgatója rámutatott, a kihelyezett bő 2000 milliárd forintnyi hitel több mint fele forgóeszközhitel volt, melyek a vállalkozások napi szintű működését segítették.

A forgóeszköz hiteleket a vállalkozások szabadon használhatják készletfinanszírozása, vevőkövetelés finanszírozásra vagy akár bérfizetésre is.

A kihelyezett hitelvolumennek nagyságrendileg egyharmada új beruházások finanszírozását szolgálta. Az idei évben már alacsony, néhány százalékos volt a hitelkiváltási cél részaránya – tette hozzá Pulai György.

Az NHP Hajrá keretében kihelyezett bő 2000 milliárd forint háromnegyede öt ágazatba került. Kiemelkedik közülük a kereskedelmi ágazat, melyhez a folyósított hitelvolumen negyede köthető. Emellett hangsúlyos volt a feldolgozóipar, az ingatlanügyletek, a mezőgazdaság és az építőipar.

A korábbi szakaszokhoz képest jelenleg az ingatlanépítések és fejlesztések nagyobb részarányt képviselnek. Ez azzal is magyarázható, hogy 20 milliárd forintra lett megemelve az NHP Hajrá konstrukcióban a maximális hitelméret, amit egy vállalkozás felvehet.

Ezzel párhuzamosan továbbra is meghatározó a kis szereplők részaránya a programban.  A volumen kétharmada a mikro és kisvállalkozásokhoz került. Az NHP Hajrá tehát a legkisebb kkv szereplők túlélését és megerősödését is aktívan szolgálja – mutatott rá az MNB igazgatója.

OTP Bank

Az elmúlt negyedévben az NHP Hajrá kihelyezése szempontjából a legaktívabb bank az OTP Bank volt, mely ezáltal elnyerte az NHP Hajrá kiválósági díjat.

Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese a díjátadó ünnepségen elmondta, az NHP Hajrá jelenleg az OTP Bank vezető terméke, mellyel érdemben segíti a kkv szereplőket.

Eddig az OTP 10 ezer kkv szereplővel kötött szerződést. A kihelyezett hitelvolumen pedig meghaladja az 500 milliárd forintot.