A cseh háztartások közel harmadának nőtt a vagyona

Elemzések2019. ápr. 18.Növekedés.hu

Az országos átlagfizetés 2014 óta folyamatosan emelkedett a Cseh Köztársaságban. Az elmúlt évi növekedés a Cseh Statisztikai Hivatal szerint 8,1 százalékos volt, havonta 31,885 korona (valamivel kevesebb, mint 400 ezer forint) olvasható a radio.cz hírportálon.

A csehek kétharmada mindazonáltal a nemzeti átlag alatt keres. Nagy az eltérés a főváros (41,851 korona) és a vidéki települések (30,000 korona) munkavállalóinak átlagos fizetése között.

Tavaly a cseh háztartások közel harmadának nőtt a vagyona, állapítja meg a GfK piackutató cég elemzése.

Az igazgató, Tomáš Drtina szerint a több, mint húsz éve készített éves elemzések ilyen mértékű növekedést még soha sem mutattak ki.

A háztartások arra számítanak, hogy a növekedés 2019-ben tovább folytatódik.

A jól teljesítő gazdaság és az alacsony munkanélküliség kedvezően hat számos cseh háztartás anyagi helyzetére. A Cseh Hírügynökség elemzői szerint erősíti ezt a hatást a közalkalmazottak fizetésének növekedése is. 

A GfK februárban készített elemzése a cseh háztartások 13 százaléka esetében tapasztalta a pénzügyi helyzet romlását. Ez az adat a legalacsonyabb azóta, hogy a cég az 1990-es évek közepén megkezdte az adatgyűjtést az Európai Bizottság számára.

A tanulmány ugyanakkor azt is megállapítja, hogy a megkérdezettek 35 százaléka óvatosan nyilatkozott a cseh gazdaság ez évi növekedésével kapcsolatban. Ez az arány 20 százalékkal magasabb a 2018 folyamán készített felméréshez képest.

A GfK kutatói szerint a háztartások kétharmada számít arra, hogy 2019 folyamán képes lesz megtakarításokat képezni. Több, mint 50 százalékuk véli úgy, hogy itt az ideje bútort és háztartási nagy gépeket vásárolni.

Egy másik, a STEM/MARK közvélemény-kutató által az ING Bank részére készített felmérésből az is kiderült, hogy a cseh fogyasztók kevesebbet költenek alkoholos italokra, édességekre és hobbijaikra.

Sok háztartás kihasználja az árengedményes vásárlási lehetőségeket és ritkábban látogatja a vendéglátó helyeket.

A megkérdezett 500 háztartás közül mindössze három százalék nyilatkozott úgy, hogy vásárlásai során a takarékosság nem szempont.

Egy a vásárló erő alakulásáról készített, 2018 második felében nyilvánosságra hozott GfK tanulmány a 42 európai ország közül a 23. helyre sorolta a Cseh Köztársaságot. A korábbi Keleti Blokk országai között a Cseh Köztársaság Szlovénia és Észtország mögött a harmadik.