A csehek sem akarnak lemondani az atomenergiáról

Elemzések2019. júl. 10.Növekedés.hu

Egy új atomerőmű megépítésének gondolata évek óta foglalkoztatja a cseh gazdaságpolitika alakítóit. Új fejlemény, hogy az állam bizonyos garanciák vállalásával támogatná a tervet. Ennek a részletei kidolgozás alatt állnak.

A kormány régóta szeretné, hogy új atomerőmű épüljön, a költségeket azonban nem vállalja. A 70 százalékban állami tulajdonú energetikai nagyvállalat, a CEZ azonban a magas költségek és a bizonytalan megtérülés miatt eddig önállóan nem vállalkozott ilyen projekt megvalósítására. Úgy vélik, hogy minden beruházásnak nyereséget kell hoznia tulajdonosai számára, beleértve a kisebbségi üzletrész birtokosait is. 

Új helyzetet teremthet, hogy a kormány a közelmúltban előzetes támogatásáról biztosította Karel Havlicek ipari és kereskedelmi miniszter új atomerőmű megépítésére vonatkozó előterjesztését. 

Bár a gazdasági megvalósíthatóság kérdéseire a most jóváhagyott terv sem tért ki, a miniszter leszögezte:

a kormány kész felelősséget vállalni a jogi és szabályozási környezet bármilyen jövőbeli változásának kockázatát illetően és segítséget nyújt a finanszírozás terheinek csökkentéséhez.

Ellentétben azonban a brit kormánnyal, amely garanciát vállalt a tervezett Hinkley Point erőműben megtermelendő áram árára, a cseh kabinet ilyen jellegű megtérülési biztosítékot nem nyújt.

Nem követjük a brit megoldást, de bizonyos garanciát adunk. Hogy ez mire terjed majd ki, részletes tárgyalások során alakítjuk ki. Arra számítunk, hogy a CEZ lesz a befektető és vállalja az ezzel járó üzleti kockázatot – mondta Karel Havlicek.

Annak az első, 1200 megawatt (MW) teljesítményű egységnek a beruházási költsége, amely kiváltja a 2037-ben leszerelésre kerülő, négy darab 500 MW teljesítményű blokkot és pótolja a fokozatosan kivezetésre kerülő szén-tüzelésű erőművek termelését is, várhatóan több milliárd dollár lehet. 

A CEZ közölte: a tárgyalások csak most kezdődnek. A CEZ természetesen úgy jár el, hogy az eredmény valamennyi részvényese számára kedvező legyen. 

A Dukovany térségében tervezett erőmű felépítésére csak évek múlva kerül sor. A vállalkozókat várhatóan 2024-ig választják ki. 

Az erőmű megépítése iránt orosz, amerikai, dél-koreai, francia és kínai cégek érdeklődnek. A végleges döntésnek lehetnek geo-politikai elemei is.