A férfiak fő ellensége: a kopaszodás – dollármilliárdokból próbálják felszámolni

Elemzések2023. márc. 18.D.J.

A divatok jönnek mennek egy valami mégis örök: kopaszodni nem szeretünk.

Már a Bibliában is van egy példabeszéd, ahol az egyik profétát, Elizeust azért csúfolják a gyerekek, mert teljesen kopasz a feje. Istennek ez annyira nem tetszik, hogy ezután két medve támad a gúnyolódó gyerekekre, akik közül a szóbeli gonoszkodásra érzékeny vadállatok negyvenkettőt szét is tépnek.

A hajhullásra a civilizációk hajnala óta keresik az embereket az ellenszert. A vikingek a libaürülékre esküdtek, a görögök egy tormából, köményből és csalánból készült keverékkel próbálkoztak, Kleopátra pedig állítólag egy olyan kenőccsel akart új életet lehelni Caesar hervadó tincseibe, amelyet részben medvezsírból készítettek.

Bár a részleges kopaszodás a szebbik nemet is eléri, hisz a nők fele az élete során legalább egyszer elkezd kopaszodni, a férfiaknál viszont ez az arány még nagyobb: meghaladja a 90 százalékot.

A kiváltó ok a legtöbb esetben egy tesztoszteron származék, amely kifejezetten a fejtetőn ritkítja meg a szálakat.

A férfiak egy európai felmérés szerint általában véve kevésbé maszkulinnak, vonzónak, sikeresnek és erőteljesnek érzik magukat, ha beindul a kopaszodás. Hogy mennyire kényes téma a hajhullás azt jól jelzi, hogy az Egyesült Királyságban volt olyan alkalmazott, akinek a munkáltatóját azért itélték kompenzáció kifizetésére, mert az egyik főnök kopasznak nevezte.

Bár rengeteg hatástalan „csodaszert” lehet kapni a boltokban, már jó ideje elérhetőek a hajhullás valódi ellenszerei is. Vannak hormonális kezelések is, amelyeknél komoly mellékhatások, így akár az impotencia veszélye is fent áll. Viszont akadnak kevésbé veszélyes megoldások is, mint amilyenek a minoxidil tartalmú készítmények, amelyek segítik az erek kitágulását és ezzel a véráramlást,

amely miatt nő a hajhagymák tápanyagellátása.

Óriási piacról beszélünk: az emberek globálisan a becslések szerint jövőre már 30 milliárd dollárt fognak költeni a hajhullás kezelésére. Csak összehasonlításképpen: a Globális Alap nevű nemzetközi partnerség, amely az EU támogatását is élvezi a malária-elleni programokra tavaly 16 milliárd dollárt költött el.

Amerikában a kezdő technikai vállalkozások körében is kedvelt témának számít a kopaszodás elleni harc. Tavaly egy biotechnológiai vállalat az Amplifica - amely az ígérete szerint forradalmi megoldással szolgál majd a témában - első körben 11 millió dollár kockázati tőkét tudott összekalapozni.

Bár általában a kopaszodás elleni harcban ez az utolsó mentsvárnak számít, a leglátványosabb eredményt hajbeültetéssel lehet elérni.

Egyes előrejelzések szerint a hajbeültetések piaca 2028-ra már 21 milliárd dolláros lesz, ami több mint a duplája a 2021-es számoknak.

Hajbeültetések száma 2021-ben régiónként

Ázsia/Ausztrália 256 835
USA és Kanada 149 254
Afrika és a Közel-Kelet 124 475
Európa 112 742
Közép és Dél-Amerika 59 877
Forrás: ISHRS

A világ legnagyobb hajbeültetési szervezete az International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS) adatai szerint az ágazat átlagosan évente 10 százalékot növekszik. A páciensek 87 százaléka férfi.

Ma már egyébként az újfajta beavatkozások után nem marad sebhely. Az implantációhoz korábban szikével kivágtak egy hajjal fedett bőrcsíkot még a kezelés elején.

Ma már ez a módszer kezd kikopni a divatból. Napjainkban a legtöbb helyen speciális tűvel végzik el a beültetést, amely nem hagy nyomot maga után.  Azért, hogy komolyabban helyrehozzák a hajvonalunkat, itthon egyébként általában legalább 800 ezer és 1 millió forint között kell fizetni.