Miért kopaszodnak a férfiak és mit tehetnek ellene?

Elemzések2020. dec. 5.Fellegi Tamás

Az egyik legkellemetlenebb dolog, amivel átlagosan minden harmadik férfinak szembesülnie kell, a hajhullás, ráadásul nem egyenletesen, hanem jellegzetes formában. Szinte mindenki elkerülné ezt, ha lehet. A jó hír, hogy a folyamat fékezhető, akár évtizedekig is.

A jelenség

E sorok szerzője nagy tapasztalattal rendelkezik a témában, mivel a jellegzetes férfias kopaszodás első jeleivel már 18 évesen szembe kellett néznie, de ebbe sehogy sem akart belenyugodni.

Az első kérdés, ami leginkább felötlik mindenkiben, hogy vajon miért kopaszodnak a férfiak, és miért olyan jellegzetes formában? A legtöbb esetben a folyamat a homlok két széle fölött indul el, esetleg egyúttal a fejtető hátsó részén, majd ahogy az idő előrehalad, a haj nélküli területek terjednek, összeérnek, és a legrosszabb esetekben csak egy hajcsík marad körben a fej oldalsó és hátsó részén, amit aztán sokan teljesen levágnak, mondván, még mindig jobban mutat így, hisz például a biztonsági őrök, pénzbehajtók gyakran eleve ilyen „frizurát” viselnek.

Sok esetben csak viszonylag későn, középkorúaknál indul a kopaszodás, és akkor már kevésbé nyomasztó, de igen gyakran fiatalon, már akár tinédzserkorban is megindulhat, és olyankor rendszerint igen gyors lefolyású: 25-30 éves korban már teljesen lezajlik a feljebb leírt folyamat. A statisztikák szerint a 60 év alatti európai férfiak harmadát érinti a probléma kisebb-nagyobb mértékben.

Mi okozza?

A szomorú folyamat oka ma már jól ismert: egy dihidro-tesztoszteron nevű hormon felelős érte, amely a tesztoszteron származéka, egy enzim alakítja át dihidro-tesztoszteronná, amely a fejbőr meghatározott részein erre érzékeny hajhagymákra úgy fejti ki hatását, hogy a hajhagymák zsugorodni kezdenek, így egyre vékonyabb hajszálakat termelnek, míg aztán lényegében teljesen inaktívvá nem válnak.

Hatékony ellenszer, kellemetlen melléhatással

Kérdés, hogy ha ilyen kárt okoz a dihidro-tesztoszteron, meg lehet-e szabadulni tőle? Sajnos a dolog nem tűnik egyszerűnek, mert ugyan van olyan hatóanyag, amely alkalmas erre, de gyakoriak a mellékhatások (többek között impotenciát is okoz, amely ráadásul sok esetben a gyógyszer szedése után sem szűnik meg). A hatóanyag a finasteride, amely gátolja a tesztoszteron átalakulását dihidro-tesztoszteronná. Sokáig prosztata-megnagyobbodás kezelésére alkalmazták, majd észrevették, hogy a páciensek haja is növekedésnek indul a már kiritkult területeken. Elkezdték ezt a hatást is kutatni, és az lett az eredmény, hogy kétéves kezelést követően a kezeltek 83 százalékánál megállt a hajritkulás, 66 százaléknak újra kinőtt a haja azokon a területeken, ahol még nem pusztultak el teljesen a hajhagymák.

Külső kezelés

Kérdés, hogy ha a hormonális kezelés ilyen mellékhatásokkal jár, vajon milyen lehetőségek vannak még? Nos, a jó hír az, hogy vannak olyan készítmények, amelyek a dihidro-tesztoszteron káros hatását ellensúlyozzák azáltal, hogy

növelik a hajhagymák oxigén-, és tápanyagellátását, és elég őket a fejbőrre kenni,

így nem kerülnek érdemben a szervezetbe, nem okoznak mellékhatásokat. Ne az elhíresült Bánfi hajszeszre gondoljunk: az semmit nem ért. A hatóanyagot, a minoxidilt korábban magas vérnyomás kezelésére fejlesztette ki az Upjohn gyógyszergyár, majd észrevették hajnövesztő hatását, így 1988-tól az FDA engedélyezte a férfiak hormonális eredetű hajhullására is.

Kezdetben Rogaine néven árulták (az Upjohn a Regaine nevet szerette volna a regain, azaz „visszanyer” szóból származtatva, de ezt nem engedélyezték, azzal indokolva, hogy félrevezető, mivel az akkori tapasztalatok szerint csak az esetek 40 százalékában volt hatékony a kezelés). A szabadalom lejártával aztán számtalan más néven megjelent a szer, e sorok írója hosszú ideje a Johnson & Johnson által gyártott Regaine nevű változatot használja, és az eredmény nem is maradt el: az igen hamar induló folyamatot sikerült 20 évre teljesen leállítani, majd lassítani.

Természetesen egyénenként eltérő lehet az eredmény, de a kísérletek és visszajelzések alapján hatékonyabb a szer, mint kezdetben gondolták, és máig ez az egyetlen hatóanyag, amit az FDA a férfias kopaszodás kezelésére jóváhagyott.

Időben kezdeni

Hogy mégis miért van olyan sok kopasz férfi akkor a fiatalabbak között is? Mert a legtöbben nem foglalkoznak a kérdéssel, esetleg nem is gondolják, hogy van ténylegesen hatékony megoldás. Mások a hajbeültetéssel próbálkoznak, erről azonban egy következő cikkünkben fogunk írni. Ami a lényeg: aki észreveszi a férfias kopaszodás kellemetlen jelenséget, és odafigyel magára, minél korábbi stádiumban foglalkozzon fejbőrének, hajhagymáinak egészségével, hisz hiába a találó név, a visszanyerés nemigen szokott megvalósulni,

a meglévő hajat azonban nagyon sokáig meg lehet őrizni.