Minden, amit a hajbeültetésről tudni akar

Elemzések2022. ápr. 30.Devecsai János

Akát két napig is eltarthat és több mint egy millió forintba is kerülhet egy hajtranszplantáció. Az eredményre pedig több hónapot kell várni.

Az emberi élet egyik bosszantó velejárója, hogy az évek múlásával egyre kellemetlenebb belenézni a tükörbe. Az idő vasfoga mire jön a békés öregkor alaposan megtépázza a vonásainkat.

De, aki kevésbé szerencsés, annak nem is kell ilyen sokat várnia a kellemetlen változásokra. Hisz a kopaszodás sok férfit már a húszas éveiben elér. Ahogy azt egy korábbi cikkünkben megírtuk: az erősebbik nem tagjait főleg a tesztoszteron egyik származéka a dihidro-tesztoszteron (DHT) szabadítja meg a sűrű frizurától.

Ennek a hormonnak meg van az a kellemetlen tulajdonsága, hogy először zsugorítja majd inaktíválja a hajhagymákat.

Persze rengeteg „csodaszerről” hallani, amely óriási loboncot varázsol a ritkuló fejtetőből. Ám ha azt látjuk, hogy egy hírességnek, vagy a szomszédnak látványosan bedúsult a haja, akkor szinte biztosra vehetjük, hogy hajbeültetés áll a háttérben.

Az kétségtelen, hogy implantációval látványos eredményeket lehet elérni. De mielőtt befeküdnénk egy klinikába, érdemes figyelembe venni néhány fontos körülményt.

Nem mindenki élhet vele

A hajbeültetés elengedhetetlen feltétele, hogy legyen hajunk. Idegen szálakat nem tudnak a fejbőrünkbe rakni. Csak a meglévőeket tudják átcsoportosítani.

Szerencsére, amikor a dihidro-tesztoszteron elkezdi ritkítani a frizuránkat, nincs könnyű dolga. A fejtetőn lévő szálak ugyan roppant érzékenyek, viszont hátul a tarkón lévő haj ellenáll a hormonjainknak. Emiatt van az, hogy a legtöbb kopaszodó férfinak oldalt és hátul egy csíkban megmarad a haja. Átültetésnél ezeket az erős hajhagymákat használják. Jó hír, hogy a tulajdonságukat a transzplantáció után is megőrzik.

A DHT hormon a fejtetőnkön sem tudja tönkretenni őket.

Viszont ha egészségügyi okokból teljesen kikopott a fejünk, vagy csak alig pár szál maradt akkor a szakemberek nem tudnak velünk mit kezdeni. Érdemes figyelembe venni, hogy sokszor pusztán a hajvonal rendezéséhez is több ezer hajszálat használnak a klinikák.

Ha hátul már csak pár száz éktelenkedik, akkor abból a legjobb specialista se fog Brad Pitt-féle hajzuhatagot kreálni.

Hajhullással jár

A beültetés előtt és után készült képek roppant mutatósak szoktak lenni, de érdemes tudni, hogy a két fotó között sokszor 6 vagy akár 12 hónap is eltelhetett.

Hirtelen javulásra ne számítsunk. A transzplantáció során a hajhagymákat kisebb sokk éri, hisz pár órára kikerülnek a testünkből.

A beültetés után általában pár hét után ki is hullanak. A fejbőrnek ezután regenerációra van szüksége, amely 6-12 hónapig is eltarthat. Ennyi időbe telik mire az átültetett haj végre újra kinő és elérjük a várt eredményt.

Azok a szálak, amelyek eleve megvoltak a fejtetőnkön szerencsére nem fognak kihullani.

Arra viszont lelkiekben érdemes készülni, hogy a beavatkozás után egy darabig így is kopaszok leszünk, mivel a kezeléshez le kell nyírni a hajkoronánkat. Vannak klinikák, amelyek bizonyos esetekben vállalják a beültetést úgyis, hogy viszonylag hosszúra meghagyják a fejtetőn lévő frizurát, de egyrészt ez roppant macerás, másrészt nehezíti a gyógyulási folyamatot, ráadásul százezrekbe szokott kerülni.

Ma már nincsenek hegek

Régen aki hajbeültetést kért, annak számolnia kellett vele, hogy a donorterületen lesz majd egy sebhely, amely örökké emlékeztetni fogja a beavatkozásra. Az implantációhoz ugyanis korábban szikével kivágtak egy hajjal fedett bőrcsíkot még a kezelés elején.

Ma már ez a módszer kezd kikopni a divatból. Napjainkban a legtöbb helyen speciális tűvel végzik el a beültetést, amely nem hagy nyomot maga után.

Roppant időigényes

A haj-transzplantációhoz ugyan nincs szükség altatásra, csak egy helyi érzéstelenítésre, ám ettől még a beavatkozásra túlzás lenne a „könnyed” jelzőt ragasztani. Hisz még viszonylag kevés haj beültetésénél is szinte elmegy az egész nap a kezeléssel. Reggeltől délutánig bent kell lennünk a klinikán. WC- és ebédszüneteket persze kapunk.

Viszont ha a fejtetőnkön nagyon kivagyunk kopaszodva és öt-hat ezer szál beültetését kell elvégezni, akkor az eljárás két napig is eltarthat.

Ki kell hozzá nyitnunk a pénztárcánkat

Tegyük fel, hogy csak éppen kikopott elől a hajunk és egy kis igazítást szeretnénk igénybe venni. Ha a legolcsóbb megoldásokat vadásszuk, akkor két-három százezer forintos végösszegre számítsunk. De őszintén szólva ez nem sok mindenre elég. Azért, hogy komolyabban helyrehozzák a hajvonalunkat, általában úgy 800 ezer és 1 millió között kell fizetni.

Egy két napos beavatkozás ára pedig már karcolhatja a két millió forintot is.

Pár napig kellemetlen lesz

Ha egy mód van rá, ne a hajbeültetés másnapjára szervezzük az év házibuliját. A fejünk tele lesz kis sebekkel. Esztétikailag nem fogunk jól festeni. A kobakunk rosszabb esetben akár be is duzzadhat. A fejbőrünket pihentetni kell.

A sportolást, a szaunát vagy a medencéket kerülni kell. A sapka viselése se ajánlott. Az első napokban van, hogy gyógyszereket is kell szedni, hogy elkerüljük a fertőzést.

Főleg az első egy-két hét a kritikus. Ilyenkor épülnek be az új hajhagymák a bőrünkbe. Néhány helyen erre az időre speciális sampont is adnak, amely segíti a regenerálódás folyamatát.

Óriási sikerráta, de azért csalódhatunk is

Klinikai vizsgálatok alapján az összes beültetett hajnak több mint a 90 százaléka könnyedén kinő. Ha kellően körültekintően választjuk ki a beavatkozást végző orvost akkor szinte biztos, hogy az előzetesen leegyeztetett, várt eredményt el fogjuk érni. De ettől még benne van a pakliban, hogy a szervezetünk megviccel minket és pont belekerülünk abba a roppant kis számú esetbe, amelynél csalódást okoz az átültetés.

Nők is szoktak hajat sűríteni

Ha egy nő a terhesség alatt megúszta a kopaszodást akkor rendszerint legközelebb 45-50 éves korában van komoly esélye a hajvesztésre. A tesztoszteron szint ugyanis ebben az időszakban növekedésnek indul.

Bár a hajbeültetést elsősorban férfiak szokták igénybe venni, nemzetközi felmérések alapján a páciensek 15 százalékát így is a nők teszik ki.

Szakállbeültetés is létezik

Most, hogy a városi fiatalok körében a borotválkozás kezd kimenni a divatból egyre többször problémát jelent, hogy nem mindenki tud kellően sűrű arcszőrzetet növeszteni. Ezt a hiányosságot hasonlóan lehet kezelni, mint a hajvesztést: itt is hátulról a tarkó tájékáról veszik a donor szálakat.

A beavatkozás ára hasonló a hajbeültetéshez. Bár a legolcsóbb kezelések 100-150 ezer forintot kóstálnak egy komolyabb átültetés általában 700 ezerbe vagy akár 1 millióba is belekerülhet.