A gazdagok magánúton adatják be maguknak a kiválasztott vakcinát?

Elemzések2021. feb. 3.Haiman Éva

A koronavírus-járvány és a korlátozott hozzáférés miatt ma a Covid-oltás az egyik legkeresettebb egészségügyi termék világszerte. Nem csoda, ha sokan igyekeznek soron kívül hozzájutni, és az sem, hogy az élelmesebbek – ha csak átmenetileg is, de – már egy új turisztikai ágat is érdemesnek találnak rá alapozni.

Az amerikaiak ismét útnak indulnak. De nem üzleti célból utaznak Chicagóba, nem nyaralni mennek Las Vegasba és a Disney Worldbe: azért ülnek autóba, szállnak repülőre, hogy minél előbb beoltassák magukat Covid ellen – számolt be róla Bloomberg

Floridában például egyetlen nap alatt a 37 ezret is meghaladta az olyan oltottak száma, akiknek sem második lakóhelyük, sem vállalkozásuk nem volt az államban. Richard Parsons, a Time Warner kommunikációs óriás egykori vezetője, a Citigroup korábbi elnöke el is ismerte: New Yorkból magángéppel utazott Floridába, hogy megkapja az oltást. Ott ugyanis hamarabb sorra került, annak ellenére is, hogy lakóhelyén sem kellett volna talán sokat várnia, lévén, már 72 éves.

Ezzel szemben Bill Gates kivárta a sorát: a Microsoft társalapítója, aki maga is dollármilliókat fektetett a koronavírus elleni küzdelembe, január 22-én kapta meg az első oltásadagját. Mégpedig, mint arra jogosult 65 éven felüli washingtoni lakos, ahogyan azt tweetjében is írta, amelyben egyúttal köszönetet mondott a kutatók és egészségügyiek áldozatos munkájáért.

covid oltás magánúton

Azok a gazdag amerikaiak, akik nem hajlandók várni, a Daily Mail cikke szerint akár 50 ezer dollárt is hajlandók fizetni azért, hogy soron kívül beoltsák őket. 

Egy Beverly Hills-i orvos azt mondta, 10 ezer dollárt meghaladó összeget is ajánlottak már fel neki, hogy soron kívül beadja az oltást.  Egy másik kórház orvosa úgy nyilatkozott: „Megkérdezték tőlem, segít-e egy 25 000 vagy 50 000 dolláros adomány a kórháznak.”

Mások megpróbálják magukat egészségügyi dolgozónak vagy idősotthoni alkalmazottnak feltűntetni, hogy korábban hozzáférjenek a vakcinához.  Az egyik negyvenes évei elején járó iparmágnás a saját idős édesanyja gondozójaként kapta meg például a Covid-védőoltást.

A West Palm Beach-i MorseLife Health System ellen pedig már folyamatban van az állami vizsgálat, mert kiderült: a bent lakók és a dolgozók számára biztosított vakcinákból a jómódú New York-i támogatóknak is jutott.

Persze, nem csak Amerikában folyik a harc az oltóanyagért. A világ minden részében keresik az emberek a kiskapukat és a lehetőségeket, mivel szinte mindenütt szigorú menetrend szerint adják be az oltásokat, hogy először a legsebezhetőbbeket, az időseket és a munkájuk folytán veszélyeztetetteket védjék.

A 73 éves mexikói tévés műsorvezető, Juan Jose Origel például Miamiba utazott, ott kapta meg az oltást, amivel Twitter oldalán még el is dicsekedett: „Köszönöm #USA. Szomorú, hogy a hazám nem kínálta fel nekem ezt a biztonságot.”

Emlékezetes, Ausztriában napvilágra került, hogy egy polgármester soron kívül oltatta be magát, de idehaza is volt erre példa, jóllehet az újbudai polgármester arra hivatkozott, hogy volt egészségügyi dolgozóként jogosult is volt a Covid-oltásra.

Amikor a dubajozás új értelmet nyer

Az Egyesült Királyságból közben arról érkeztek hírek, hogy a gazdagok inkább külföldre utaznak a mielőbb oltásért. 

A Knightsbridge Circle exkluzív klub a luxusutazások egészen új formáját hirdeti: ügyfeleit magánrepülőgépen Dubaiba repíti, ahol megkapják a koronavírus elleni oltás első adagját, majd 21 napig egy luxusszállodában szállásolja el őket, mielőtt megkapják az emlékeztető adagot, és hazarepülnek – mindezt potom 40 ezer fontért (16 millió forintért). De ez vélhetően semmiség a klubtagoknak, akiknek eleve 25 ezer fontot kell fizetniük az éves tagságért.

Stuart McNeil, a cég alapítója szerint ez az utaztatás új formája, amiben nincs semmi elítélendő, mindössze arról van szó, hogy a lehetőséget „proaktív módon” felajánlották minden meglévő tagjuknak, akik között nem csak britek vannak.

Az Egyesült Arab Emírségek azon túl, hogy ingyenes Covid-19 oltást kínál minden lakosának, és Izrael után a második legtöbb embert oltották már be, engedélyezte, hogy magánklinikák is kaphassanak a vakcinából. Ezeknél azután előrendelhet magának az oltóanyagból bárki a világon, akik erre anyagilag képes. Az Öböl-menti országban elsősorban a kínai Sinopharm vakcinájával oltanak, de Dubajban rendelkezésre áll a Pfizer-BioNTech oltóanyaga is.

pfizer vakcina magán úton - Dubajban elérhető

A Covid-vakcináért folyó harc tehát nem csak nagyban, az államok között zajlik, de az emberek között is. A kereslet pedig megteremti a kínálatot, létrehozva egy egészen új „iparágat”, az oltásturizmust.

Az oltásturizmus annak ellenére komoly aggályokat vet fel, hogy a nyájimmunitás eléréséhez természetesen az a jó, ha minél többen be vannak oltva. Ezzel ugyanis a helyi oltási terveket megkerülve, a veszélyeztetett korcsoportok, vagy a stratégiailag fontos ágazatokban dolgozók előtt juthatnak védőoltáshoz azok, akik ezt megengedhetik maguknak. Az is kérdéses, milyen dokumentumot kapnak a külföldön beoltottak, mi van, ha utólag bármilyen szövődmény alakul ki az oltás után, bekerülnek-e a hazai oltási adatbázisba és ha nem, mivel jár ez?

A legtöbb országban egyelőre az állam irányítja a koronavírus elleni oltási programot, előre meghatározott menetrend szerint haladva, amit ugyanakkor nem egy esetben átírnak az oltóanyag-beszerzés körüli nehézségek.

A magáncégek és kórházak számára az országok nagy részében még nem engedélyezik a saját vakcina-beszerzést és oltást, nem véletlenül: a milliárdnyi lakosú Indiában például komoly zavar támadt abból, hogy egyes magánintézményekben soron kívül oltottak be pácienseket.  

A magánklinikai oltási lehetőségre még várni kell

Akik nem engedhetik meg maguknak, hogy Dubajba utazzanak, vagy esetleg más módon soron kívül oltáshoz jussanak, azoknak még várniuk kell arra, hogy mondjuk, egy magánklinikán pénzért beadassák maguknak a választott koronavírus elleni oltást.

Emlékezetes, itthon a Nemzetközi Oltóközpont nevű magáncég hirdeti, hogy 5 ezer forintért bárki előjegyezheti nála a Covid-ellenes oltást. Ám a Miniszterelnökséget vezető miniszter már korábban leszögezte: az államon kívüli szervezett oltási programokról szóló hírek nem felelnek meg a valóságnak. Hivatalosan csak a vakcinainfo.gov.hu weboldalon keresztül lehet regisztrálni az oltásra.

Jelenleg nem csak az szab határt a lehetőségeknek, hogy eddig még világszerte kevés oltóanyagot engedélyeztek, de az is, hogy a gyártók egyelőre messze nem tudják kielégíteni még az állami megrendeléseket sem. Ráadásul, a Pfizer, amely még tavaly a világon elsőként kapta meg a forgalmazási engedélyt a BioNTech céggel közösen kifejlesztett vakcinájára, nemrégiben bejelentette: nem tervezik, hogy belátható időn belül oltóanyaggal lássák el a magánszektort. Az AstraZeneca egyik vezetője is azt nyilatkozta, hogy az oltás magáncégek és magánemberek számára egyelőre nem hozzáférhető.

Van, ahol speciális megoldásokkal igyekeznek áthidalni az oltóanyag-készletek szűkösségéből adódó patthelyzetet. Indonéziában például a kormány lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy saját maguk is beszerezzenek Covid-vakcináikat, ezzel is gyorsítva a nyájimmunitás elérését, nem beszélve az államra nehezedő anyagi és logisztikai terhek mérsékléséről. A délkelet-ázsiai ország tömeges immunizációs kampánya a közelmúltban indult, és több mint 180 millió embert kell beoltani.