A külföldiek imádnak Budapesten lövöldözni

Elemzések2019. dec. 15.Devecsai János

Az élménylövészet Magyarországon is egyre népszerűbb. A külföldiek pedig egyszerűen imádják a magyar lőtereket.

Virginia államban van olyan lőtér, ahol az épületben egy gurmé étterem és egy fegyverekre szakosodott szupermarket is üzemel, a vendégek pedig akár egy szivarszobába is elvonulhatnak a lövöldözés után. Máshol a nap 24 órájában nyitva tartanak, így az is kiélheti magát, aki hajnali háromkor vágyik egy kis durrogtatásra. De van, ahol nem csak céltáblákra, hanem tönkrement autókra is lehet lőni. Az egyik Missouriban lévő hely pedig az éles-lőfegyverek mellett íjakat is biztosít a vendégeknek, akik ha akarnak, állatszobrokra is nyilazhatnak. A lőterek iránt folyamatosan nő az érdeklődés. Viszont így sincs akkora pénz ebben a szektorban, hogy egy nagy multi ki tudjon belőle nőni.

Globális szinten az ágazatban működő társaságok mintegy évi 1 milliárd dollárt keresnek. A piac fel van aprózódva: a tengerentúlon több mint hétezer vállalkozás foglalkozik lőterek üzemeltetésével. Nekik viszont évről évre egyre jobban megy. A cégek többsége ugyanis sikeresen meg tudott szólítani egy új közönséget: a nőket. Sokáig a lővészet tipikusan férfi hobbinak számított.

A fegyverklubokban a nők hosszú ideig kirekesztve érezték magukat. Ma már viszont egyre több olyan lőoktatás indul Amerikában, amely nem csak kifejezetten nekik szól, de maguk az oktatók is a szebbik nem tagjai közül kerülnek ki. A lőterekre az európaiak is kezdenek rászokni. Annyira, hogy a várakozások szerint a fedett lőterek pár éven belül már az öreg kontinensen fogják bonyolítani a legnagyobb forgalmat.

Ennek a növekvő érdeklődésnek már itthon is vannak jelei.

„Európa-szerte már sok lőteret kipróbáltam de ez [a budapesti] volt mind közülük a legjobb” – írja egy elégedett brit látogató a TripAdvisoron. „Nagyon féltem tőle, hogy milyen lesz, mivel pacifista lányként ki nem állhatom a fegyvereket. […] Mégis fantasztikus élmény volt” – ezt pedig már egy finn utazó írta le a világ legnagyobb utazási portálján. A fővárosi lőtereknél számos ehhez hasonló lelkes véleményt lehet olvasni. A külföldiek annyira rákaptak nálunk a lövészetre, hogy a Budapesten több olyan hely is működik, ahol a vendégek túlnyomó részét a turisták adják ki. Hogy ennek mi az oka?

„Európán belül nem sok ország van, ahol úgy próbálhatunk ki éles lőfegyvereket, hogy ahhoz előtte nem kell engedélyt szereznünk. Magyarországon van mód arra, hogy szakértő felügyelet mellett ez megvalósuljon” – magyarázta el lapunknak Gaszt Krisztián, annak a Budapest Shootingnak a képviselője, amelynek az e-beszámoló adatai szerint tavaly mintegy 90 millió forintos forgalma volt.

A társaságnál az ügymenet egyébként roppant egyszerű: bárki részt vehet a lővészeten, aki betöltötte a 18-dik életévét és nem áll alkohol vagy kábítószer hatása alatt. A pár perces oktatóvideók megtekintése után a pisztolyok mellett akár optikai irányzékkal ellátott nagykaliberű puskával vagy shotgunokkal is lőhetünk, az esemény után pedig a fegyverekkel akár fotózkodni is lehet. Mint a Budapest Shootingnál elmondták:

náluk a vendégek mintegy 80 százaléka külföldi. De a turisták mellett a magyarok is egyre szívesebben próbálják ki, hogy milyen érzés meghúzni a ravaszt. A Celeritas Shooting Club ügyvezetője, Szarvas Péter lapunknak így fogalmazott:

míg a válság alatt és az azt követő években a magyar embereknek nem sok pénzük volt ilyen drága szórakozásokra, addig manapság egyre többen engedhetik meg maguknak. Az éles fegyverekkel való lövészet a legtöbb embert érdekli, mivel ez árad a popkultúrából. Vadászaton vagy sportlövészeten részt venni viszont költséges, hosszadalmas és bonyolult. Aki csupán egyszer szeretné kipróbálni, nem fog orvosi-, pszichológiai-, hatósági vizsgálatokon és vizsgákon részt venni, sportegyesületbe/vadásztársaságba belépni. A magyar fegyvertörvény lehetőséget ad rá, hogy enélkül is részt vehessenek lövészeten, azonban a legtöbb lőtér hagyományos sportlövészettel foglalkozik, és megfelelő előképzettség nélkül nem sok izgalmat nyújt egy kiskaliberű sportpisztollyal 25 méterre lövöldözni egy kézzel, körkörös céltáblára. Mi, illetve azok a lőterek, akik ezzel megélhetésszerűen foglalkoznak, a filmekben, játékokban, történelemkönyvekben látott fegyvereket kínáljuk a csomagjainkban, amelyek mindenkit érdekelnek, és a foglalkozás célja nem az, hogy 10-est lőjenek velük egy messzi-messzi céltáblára. 

A Celeritasnál egyébként a fegyverkínálat jelenleg több mint 400 darabból áll. Ez felhozatal körülbelül 260 különböző fegyvertípusból tevődik össze. Mint az ügyvezető hozzátette: élménylövészeti szolgáltatással a 2010-es évek elején még csupán páran foglalkoztak. Ma már viszont a megnövekedett igény nagyságrendekkel több lőtéren oszlik szét.