A lombikprogram a legjobb társadalmi befektetés

Elemzések2019. márc. 18.Növekedés.hu

A lombikbébi programok támogatásával azokat segítik, akiknek mindennél fontosabb, hogy gyermekük legyen. Az MNB versenyképességi csomagjának fontos eleme a lombikprogramok aktívabb támogatása

Nemrég jelent meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 330 pontos versenyképességi javaslata, amely viszonylag sok, látszólag nem „gazdasági”, vagyis versenyképességi, hanem népegészségügyi pontot is tartalmazott. Természetesen ezek összefüggésben vannak egymással.

Hosszabb távon is kiemelkedően fontosnak tűnik, egy viszonylag elbujtatott pont, a mesterséges megtermékenyítés aktívabb állami támogatása.

Többféle ilyen program van, de egyszerűsítsük le a kérdést az inszeminációs eljárásokra, illetve hangsúlyozottan a lombikprogramokra, és nézzük meg, hogy ezek fokozottabb támogatása miért is kiemelten fontos és hasznos program.

Tabutéma

Természetesen, amikor valaki arról ír, hogy milyen gyerekeknek kellene születnie egy társadalomban, akkor könnyen megkaphatja a vádat, hogy ember és ember között tesz minőségi különbséget, esetleg még a rasszizmus vádjával is illethetik.

Valójában nem ez a cél, de azt nem nehéz belátni, hogy egy társadalomnak az az elemi érdeke, hogy olyan gyerekek szülessenek, akiket vártak a szüleik, akiknek örülnek, és akiknek jó esélyük lesz arra, hogy megfelelő nevelésben, szeretetben és oktatásban részesüljenek.

Aki mesterséges megtermékenyítésben vesz részt, az nagyon vágyik gyermekre. Aki részt vett ilyen programban, az tudja, hogy miközben ma is sok társadalombiztosítási támogatást élvez a rendszer, hiszen állami intézményekben, az első öt beavatkozásnál „ingyenes” orvosi közreműködéssel, jelentősen támogatott gyógyszerekkel zajlik egy-egy program, de maguk a résztvevők is legalább 200-300 ezer forintot költenek egy-egy programra.

Vannak ugyanis fizetős vizsgálatok, költsége van a hormonális felkészítésnek és a páciens is fizet a gyógyszerekért.

Ez egy átlagos becslés, aki több magánorvosi elemet vesz igénybe, annak könnyen felszalad a költség egymillió forintig, 100 ezer forint alatt pedig legfeljebb akkor lehet megúszni, ha valaki bekerül egy teljesen finanszírozott kísérleti programba.

Megéri támogatni

Magyarországon minden hatodik párnak van valamilyen kisebb, vagy nagyobb egészségügyi nehézsége a gyermekvállalással. Ha valaki magas költséget, sok-sor egészségügyi eljárást, beavatkozást, kellemetlenséget vállal, csak azért, hogy gyermeke szülessen, az egészen biztosan nagyon szeretne gyermeket és igyekszik majd jó körülményeket biztosítani neki.

Ezt a rendszert érdemes támogatni, miközben természetesen biztosan vannak indokolt korlátozások, ha valakinek nagyon sokszor nem sikerül a program, ha valaki idős, akkor lehet, hogy számára már nem adott ez az út a gyermekneveléshez, de az nagyon fontos, hogy ezeknek a nagyon várt gyermekeknek ne a párszázezer forintos költség szabjon gátat.

Ennyit sem tud kifizetni?

Milyen körülményeket tud biztosítani az a gyerekének, aki nem tud kifizetni 300 ezer forintot egy ilyen programra? Jogos lehet ez a kérdés, de gondoljunk bele, ha valakinek 2-3 programon kell részt vennie, a költség annyiszor jelentkezik. Viszont, ha az állam fokozottan finanszírozza ezeket a programokat, egyetlen olyan gyermek megszületésében sem fog segédkezni, akit nem akartak a szülei, csak a több támogatásra hajtottak.

Hiszen a mesterséges megtermékenyítés finanszírozása csak a gyermek megszületéséhez ad anyagi segítséget, konkrét pénz nem csapódik le a támogatott családoknál.

Ráadásul, mivel minden program költsége azonos, azzal sem vádolható egy ilyen támogatás, hogy különbséget tesz két gyermek között.

Hosszabb távon kifizetődik

Végül gondoljunk bele, ha például az állam újabb 2-300 ezer, de akár 800 ezer – egymillió forintot költ egy várt gyermek megszületésére, azzal egészen biztosan jól jár.

Aki pedig unja, hogy a gyermekekről csak gazdasági megfontolásokkal beszélünk, annak az javasolható, hogy egyszer menjen el egy lombikbébi-találkozóra. Semmi egyebet nem fog látni, csak kisgyerekes családok beszélgetnek, lufikat kergetnek, üdítőt isznak. Mégis van valami egészen megkapó a hely levegőjében.

Olyan felnőttek vannak ugyanis együtt, akiknek mindennél fontosabb volt, hogy gyermekük szülessen. A találkozón pedig azért vannak ott, mert nekik sikerült. Igazán semmi nem köti őket a többi ilyen családhoz, de mégis szívesen mennek el az eseményre, mert nagyon hálásak és nagyon boldogok.